Hoe werkt CFD-handelen?

Hoe werkt CFD-handelen?

Handelen in CFD’s, is het verhandelen met Contracts for Difference. Deze vorm van beleggen verschilt in veel opzichten van het handelen in aandelen of obligaties. In deze blog wordt uitgelegd hoe CFD-handelen werkt. 

Wat is het precies? 

Een Contract For Difference (CFD) is een overeenkomst tussen een belegger en een CFD-broker om winst of verlies te maken op een beleggingHet is een hele slimme handelsstrategie die door veel ervaren handelaren wordt gebruikt. Er is geen levering van fysieke goederen omdat het allemaal online gebeurd. Een CFD-belegger is nooit echt eigenaar van het product waarop ingezet wordt, maar ontvangt in plaats daarvan inkomsten op basis van de prijsverandering. Als je dus bijvoorbeeld inzet op 25 vaten olie zal je niet daadwerkelijk de eigenaar zijn van die vaten olie. In plaats van fysiek spullen te kopen of te verkopen, hoeft je alleen maar eenvoudig schatten of de prijs zal stijgen of dalen en op basis daarvan een winstgevende beslissing maken.  

Hefboomwerking 

Een belangrijk kenmerk van CFD-handel is het gebruik van hefboomwerking. In de beleggersbranche wordt er dan ook wel gesproken over ‘leverage‘. Met hefboomwerking kan je met weinig kapitaal grote posities verhandelen. Bijvoorbeeld met een leverage van 1:10, dan zal je met een inzet van 10 euro kunnen handelen met 100 euro. Stijgt de koers bijvoorbeeld 10%, dan heb je 10 euro winst gemaakt. Hier zie je de kracht van de hefboomwerking, sinds het daadwerkelijk geïnvesteerde bedrag maar 10 euro was en je een rendement van 100% hebt. Het gevaar is wel dat het bij een daling ook zo werkt. Door het hefboomeffect kan je daarom erg veel geld verliezen  waardoor het belangrijk is om een ‘stop loss’ vast te stellen. Bij dit bedrag wat je verliest zal de deal automatisch sluiten om verder verlies te voorkomen.  

Winst behalen in een dalende en stijgende markt 

Je kan CFD’s afsluiten voor zowel een lange als een korte looptijd. Een langlopend contract houdt in dat je moet anticiperen op de koers van het product. Het is alsof je het product hebt gekocht en later weer gaat verkopen tegen een hogere prijs. Maar omdat je handelt met een CFD zal je alleen het verschil uitbetaalt krijgen. Met een kort contract zal je juist een daling van de waarde willen schatten. Is de verkoopprijs lager dan de aankoopprijs, dan krijg je het verschil uitbetaald. Bij deze manier van handelen kan je dus geld verdienen aan zowel stijgende als dalende markten. En vaak laten markten zowel groei als achteruitgang zien tijdens de periode. Als het je lukt om lange contracten en korte contracten aan te gaan en op de juiste tijd te verkopen zal je dubbel zoveel winst hebben.  

De kosten van een CFD 

Aangezien je met een hefboomwerking veel grotere posities kan verhandelen dan je eigenlijk met jouw kapitaal kan betalen, brengen de meeste CFD-broker een financieringsvergoeding in rekening. Het gedeelte van de belegging dat van de hefboom komt, is geld vanuit de CFD-broker. Dus €90,- van die €100,- waar je geïnvesteerd hebt is van de broker. Vaak willen ze hiervoor een financieringsvergoeding in de vorm van rente. Als je voor een lang contract gaat, zal je dus rente aan de broker moeten betalen, maar als je voor een kort contract gaat is dat dus niet het geval.  

Coen Bouhuijs