Op zoek naar een uitdaging in de werktuigbouwkunde? Volg deze tips

Op zoek naar een uitdaging in de werktuigbouwkunde? Volg deze tips

Werktuigbouwkunde is een populaire bedrijfstak, maar dat betekent niet dat afgestudeerden direct hun droombaan zullen vinden. Er zijn dan ook veel afgestudeerde ingenieurs die moeite hebben om een baan te vinden. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je kansen op een interessante baan te vergroten. Om je hierbij te helpen, hebben we in dit artikel 3 tips voor pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan als werktuigbouwkundige ingenieur. 

Wees flexibel

Als je als afgestudeerde net van plan bent om het werkveld binnen de werktuigbouwkunde te betreden en meteen de perfecte baan als werktuigbouwkundige probeert te vinden, kun je tegen problemen aanlopen. De harde waarheid is dat de meeste mensen niet meteen hun droombaan zullen krijgen nadat ze zijn afgestudeerd. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat de eerste baan na je studie vaak niet de baan is waar je de rest van je leven zult werken. Zie jouw eerste baan daarom als een manier om je te vestigen en echte werkervaring op te doen. Na een paar jaar kun je middels die ervaring een nieuwe werkgever vinden met een uitdaging die beter past bij jouw idealen.

Kortom, flexibiliteit betekent dat het essentieel is om een open geest te hebben tijdens jouw zoektocht naar werktuigbouwkunde vacatures. Flexibiliteit kan ook inhouden dat je de mogelijkheid openhoudt om in een groter geografisch gebied te gaan werken. Als er in jouw stad of provincie niet veel banen voor ingenieurs zijn, kun je overwegen om jouw baan elders te gaan zoeken.

Wees een echte netwerker 

Als je nog geen netwerk hebt en je bent op zoek naar werk, dan is dit het moment om ermee te beginnen! Door middel van te gaan netwerken, zul je in contact komen met mensen in je omgeving die je kunnen helpen de beste ingenieursbanen voor jou te vinden. Mensen uit uw netwerk kunnen je bovendien vacatures aanbevelen die wellicht nog niet zijn gepubliceerd. Daarnaast kunnen zij je ook waardevol advies geven bij het zoeken naar banen binnen jouw regio.

Om effectief aan de slag te gaan met netwerken, zorg ervoor dat je vrienden en familie weten dat je werk zoekt. Misschien beschikken zij wel over contactinformatie va mensen in de industrie die jij niet kent. Een andere manier om contacten te leggen is door terug te gaan naar jouw universiteit en contact te maken met bijvoorbeeld de alumnivereniging. Een andere slimme manier is om een LinkedIn-profiel aan te maken, om in contact te blijven met je professoren en klasgenoten aan de universiteit. 

Personaliseer jouw sollicitatiemateriaal

Wanneer je gaat solliciteren, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je opvalt. Helemaal als je elke dag op meer dan één baan solliciteert, is het misschien gemakkelijk om hetzelfde cv en dezelfde sollicitatiebrief naar elk bedrijf te sturen. Hoewel dit je veel tijd zal besparen, zal het je hoogstwaarschijnlijk geen goed doen in je zoektocht naar een baan. Om op te vallen, neem de tijd om je cv te bewerken voor elke baan waarvoor je solliciteert. Zorg er daarbij voor om jouw relevante vaardigheden en ervaring te benadrukken om jouw sollicitatie kracht bij te zetten.

Coen Bouhuijs