Wat betekent no cure no pay?

Wat betekent no cure no pay?

Je ziet het steeds vaker bij allerlei services: “no cure, no pay”. Misschien had je het gespot bij je aankoopmakelaar. Of zag je een recruitmentbureau het adverteren. Maar wat betekent het? Wij leggen het uit in dit artikel! 

 

No cure no pay is een Engelse term die letterlijk vertaald ‘geen oplossing, geen betaling’ betekent. Natuurlijk is dat nogal vaag. Het houdt in dat als iemand een dienst voor je verleent, je hem of haar enkel betaalt als hij of zij die dienst tot een goed einde heeft gebracht. Bij veel diensten wordt er betaald voor het feit dat de dienst wordt uitgevoerd; dit noemen we een inspanningsverplichting. No cure no pay werkt anders, hier is er een resultaatverplichting. Zonder resultaat hoef je dus niet te betalen. 

Welke beroepen gebruiken no cure no pay?

Steeds meer beroepen adverteren dat ze werken op no cure no pay basis. De meeste mensen kennen waarschijnlijk no cure no pay incasso. Incassobureaus adverteren hier immers heel vaak mee. Dit is ook behoorlijk logisch: stel, je wil een incassobureau inschakelen als zzp ondernemer. De partner waarmee je werkt vraagt een flat fee om aan jouw case te werken. Na een tijdje blijkt dat het hen niet lukt om jouw geld terug te vorderen van jouw schuldenaar. Dan ben je niet alleen geld verloren omdat jouw schuldenaar een openstaande rekening niet betaalt, je hebt ook nog eens geld verloren aan je incassobureau. Zonde! 

 

De laatste jaren zie je daarnaast ook steeds meer beroepen de no cure no pay methode aanbieden. Zo zie je dit ook vaak bij advocaten die zich specialiseren in letselschade- en overlijdensschade. Misschien denk je nu: “Wat vreemd dat het enkel in die specialisatie is!”. Wel, dat heeft een goede reden. In de advocatuur is het verboden om prijsafspraken te maken. Met andere woorden: er is een verbod op no cure no pay, behalve… je raadt het al: voor letselschade- en overlijdensschadezaken. De reden hiervoor is dat sommige rechtzoekenden op grond van de Wet van de rechtsbijstand niet in aanmerking komen voor subsidies, maar toch de kosten voor juridische bijstand niet kunnen betalen. Als het de advocaat lukt om de rechtszaak te winnen, dan verdient hij of zij hierop een vergoeding. 

 

Ook makelaars en recruiters bieden steeds vaker no cure no pay aan. Zo betaal je enkel kosten als de makelaar erin slaagt je huis te verkopen of als de recruiter erin slaagt een perfecte kandidaat te vinden voor een openstaande functie. 

 

Is no cure no pay een goede keuze?

Zeker in de incassowereld is no cure no pay al jaren een normaal fenomeen en een goede keuze. Ook in de andere sectoren kan dit een goede keuze zijn. Toch raden we aan om altijd heel goed je contract te lezen. Zo geldt er in de advocatuur een maximum vergoeding die de advocaat aan de cliënt in rekening mag brengen van 25%. Niet elke sector is volledig gereguleerd, dus zorg dat je zeker bent over alle praktische zaken voor je je handtekening zet – vóór je procentueel heel veel moet betalen.

Coen Bouhuijs