Plaatwerk, welke opties zijn er?

Plaatwerk, welke opties zijn er?

Plaatwerk is een onderdeel van metaaltechniek. Met plaatwerk kan een plaatwerker complete werkstukken maken. Dit kan van alles zijn van verkeersborden tot houtkachels of auto-onderdelen. JE kunt er dus enorm veel mee. Wat je ermee kan hangt ook een beetje af van het materiaal of het soort plaatstaal. Daarom sommen we even een paar plaatstaalsoorten voor je op, dan weet je na het lezen van deze blog wat de opties zijn voor jouw producten.

Staal

De eerste soort is ‘gewoon’ staal. Dit bestaat uit ijzer en koolstof. Hoe meer koolstof hoe harder het staal wordt. Als het uit meer dan 2% koolstof bestaat wordt het staal zo hard dat het ook wel als bros kunt beschrijven. Het is dan zo hard dat het makkelijk breekt wanneer je het wil buigen. Het wordt dan gierijzer genoemd. Als er geen koolstof in zou zitten is het ijzer zacht en buigzaam en wordt het smeedijzer genoemd. Staal heeft dus een specifieke verhouding om plastisch én hard te zijn. Staal begint eigenlijk altijd als gietijzer omdat er in de hoogovens waarin dit wordt gemaakt een te hoog koolstofgehalte wordt toegevoegd. Dit wordt later opgelost door het gietijzer in een pan te gieten en hier zuurstof overheen te blazen. Na dit proces wordt het in een gietmal gegoten zodat er een blok ontstaat. Dit blok kan later met verschillende technieken worden platgewalst.

Sendzimir

Ook wel verzinkt plaatstaal. Deze beschrijving verklapt het al een beetje. Bij deze plaatsoort wordt er een zinklaag aangebracht op het staal. Dit verlengt de levensduur van het staal en dit wordt dus gebruikt voor situaties waarin het staal lang mee moet gaan zoals in de bouw.

Zincor

Ook wel gegalvaniseerd staal. Dit levert ook een verzinkte staalplaat op, maar de werkwijze is anders, namelijk elektrolytisch. Dit wordt vooral gebruikt wanneer de laagdikte van het zink erg precies bepaald moet worden. Dit wordt daarom vaak gebruikt bij auto’s

 

Coen Bouhuijs