Leiderschap in eigen handen: autonoom zijn in de ondernemerswereld

Leiderschap in eigen handen: autonoom zijn in de ondernemerswereld

Leiderschap in eigen handen nemen is hetgeen dat je natuurlijk het liefste doet. Je kunt hierdoor tal van processen beter overzichtelijk houden en kunt werken aan je eigen successen. Dit wordt ook wel  autonoom zijn in de ondernemerswereld genoemd. En dit gaat verder dan alleen het runnen van een bedrijf. Het betekent het nemen van de controle over je eigen pad. Maar je kunt ook denken aan het maken van authentieke keuzes. Want alleen op deze manier kun je een bedrijf vormgeven dat in lijn is met jouw visie. Meer weten? In dit blog lees je een paar handige tips waar je rekening mee kunt houden op het gebied van autonomie.

Autonoom zijn in de ondernemerswereld vergt een grote mate van zelfbewustzijn

Autonoom leiderschap stelt jou als ondernemer in staat om het eigen bedrijf te laten groeien op je eigen voorwaarden. Hierdoor hoef je je niet te laten beperken door externe invloeden of verwachtingen. Belangrijk om te weten, is dat je een duidelijke visie voor het bedrijf moet hebben. Neem bijvoorbeeld de tijd om de visie te definiëren. En stel vervolgens concrete doelen om deze visie net even wat makkelijker en sneller te realiseren. Ook hebben autonome leiders een diepgaand begrip van zichzelf, inclusief hun sterke punten, zwakke punten, waarden en overtuigingen. Je bent je hierdoor erg bewust van je eigen capaciteiten en beperkingen en bent bereid om te leren en te groeien als leider.

Een zelfsturende en flexibele aanpak staat centraal

Een ander belangrijk kenmerk? Autonome leiders zijn zelfsturend en flexibel in hun aanpak. Hierdoor moet je in staat zijn om jezelf aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ook moet je goed om kunnen gaan met onzekerheid en tegenslagen. De grootste voordelen waar je dan van profiteert? Dit stelt je in staat om veerkrachtig te blijven en effectief te blijven opereren, zelfs in uitdagende tijden.

Durf altijd de verantwoordelijkheid te nemen tijdens autonoom zijn in de ondernemerswereld

Autonome leiders nemen ook de volledige verantwoordelijkheid voor het succes en de groei. Want doordat je de enige bent die de koers van het bedrijf kan bepalen, ben je ook veel sneller bereid om de consequenties van de door jou gemaakte beslissingen te dragen. En om er zeker van te kunnen zijn dat je zo goed mogelijk autonoom kunt zijn in de ondernemerswereld, is het een goed idee om daar een keer de nodige trainingen en cursussen te volgen.

Coen Bouhuijs