Bed & Breakfast starten? 5 tips!

Bed & Breakfast starten? 5 tips!

Bed & breakfasts zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dit komt onder andere door het populaire tv-programma ‘B&B Vol Liefde’, waarin Nederlandse B&B-eigenaren in het buitenland op zoek gaan naar een partner. Je biedt bij een bed & breakfast zowel een slaapplek als ontbijt aan. Dit kan bijvoorbeeld in een woning zijn, maar je kunt ook een glamping tent kopen en een leuke camping bieden.  Het opstarten van een B&B is echter heel anders dan het beginnen van bijvoorbeeld een hostel of restaurant. Officieel valt een bed & breakfast niet onder horeca, maar onder de sector verblijfsrecreatie.

Controleer het bestemmingsplan

Allereerst moet je echt even checken wat het bestemmingsplan zegt over jouw locatie. Je mag niet overal zomaar een B&B starten. In sommige plekken mag er alleen gewoond worden, en past een B&B daar dus niet binnen. Misschien moet je een aanpassing in het bestemmingsplan aanvragen, maar wees je ervan bewust dat dit best een lastig proces kan zijn.

Zorg voor de juiste vergunningen en voorzieningen

Daarnaast heb je de juiste vergunningen en voorzieningen nodig. Denk hierbij aan regels voor brandveiligheid, hygiëne en milieu. Het ligt er een beetje aan hoe groot je B&B is, maar er kunnen verschillende eisen zijn, bijvoorbeeld over hoeveel gasten je mag ontvangen. Zorg dat je aan al deze eisen voldoet om problemen te voorkomen.

Investeer in verzekeringen

Verder is het als eigenaar van een B&B slim om goede verzekeringen te hebben. Je wilt in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering, inventarisverzekering en bedrijfsschadeverzekering. Deze verzekeringen beschermen je tegen verschillende risico’s, zoals schade aan je eigendommen of problemen met gasten of buren.

Houd een nachtregister bij en gebruik reserveringssoftware

Je moet ook verplicht een nachtregister bijhouden. Hierin noteer je gegevens over je gasten, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld het innen van toeristenbelasting. Het is ook handig om reserveringssoftware te gebruiken. Hiermee kun je je boekingen makkelijk bijhouden en je administratie vereenvoudigen.

Promoot je B&B effectief

Om je B&B succesvol te maken, moet je natuurlijk een goede marketingstrategie hebben. Zorg voor een professionele website waarop je alles over je accommodatie laat zien, inclusief foto’s, prijzen en beschikbaarheid. Gebruik ook platforms zoals Booking.com en Airbnb om meer gasten te bereiken. Wees actief op sociale media en probeer positieve recensies te verzamelen. Op die manier kun je vertrouwen opbouwen bij potentiële gasten.

Coen Bouhuijs