Recruitment Success Framework: in 4 fases naar succes

Recruitment Success Framework: in 4 fases naar succes

Recruitment valt of staat met een goed uitgedacht recruitmentproces. Een strategisch recruitment plan met een efficiënte werkwijze helpt de organisatie proactief de huidige en toekomstige personeelsbehoeften aan te pakken, potentiële wervingsbronnen te identificeren en strategieën te ontwikkelen om toptalent aan te trekken en te behouden. Bovendien kan een recruitmentplan organisaties helpen om binnen het budget te blijven en te voldoen aan wettelijke eisen met betrekking tot het aannemen van personeel. Klinkt goed, maar hoe pak je dat aan?

Discover

Je begint met het definiëren waar jouw organisatie de komende jaren naartoe wil gaan groeien. Zorg er in deze fase voor dat iedereen in de organisatie is aangesloten en dat ze precies weten wat voor bijdrage er van hen verwacht wordt. Met duidelijke doelstellingen die gekoppeld zijn aan de bedrijfsstrategie kun je helder aan de arbeidsmarkt laten zien waar jij voor staat. Bepaal wat de juiste doelgroep is voor jouw boodschap, en welke middelen hierbij horen.

Engage

Nu exact is gedefinieerd wat het plan is, kun je aan de slag. Je gaat jouw talent pool bouwen en referral recruitment in de organisatie implementeren. De beste kandidaten komen namelijk binnen via referral, zij blijven het langst en zijn het meest succesvol. Standaardiseer jouw recruitmentproces en zorg ervoor dat alle kandidaten, of ze nu worden aangenomen of niet, ambassadeur worden van jouw organisatie. Zorg dat je de juiste selectiemethodes hebt opgesteld voor de verschillende functies, en zorg dat alle potentiële interviewers op de hoogte zijn van de beste gesprekstechnieken.

Optimise

Hierna is het tijd om het proces te gaan optimaliseren. Deze fase ligt op het snijvlak van recruitment, business en HR. Zorg dat je er achter komt wat de motivatie van een kandidaat is om wel of niet voor jou te kiezen, en vraag feedback over het recruitmentproces. Zorg dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen en dat er een goed inwerkprogramma is voor elke nieuwe medewerker. Maak gebruik van data om jouw proces continu te blijven verbeteren.

Success

Als je al deze stappen doorlopen hebt, heb je gegarandeerd succes. Als het er door de dagelijkse werkdruk niet van komt om al deze fases goed te kunnen doorlopen, is het wellicht een idee om een interim recruiter aan te trekken om je te ondersteunen. Als het jouw organisatie niet lukt om vacatures zelf in te vullen, zou een RPO (Recruitment Process Outsourcing) traject geschikt kunnen zijn voor jouw organisatie. Met RPO recruitment kies je voor de toegevoegde waarde van een strategische recruitmentpartner, en kun je tot effectieve en real-time oplossingen komen voor alle recruitment uitdagingen die de groei van je organisatie nu in de weg zitten.

Coen Bouhuijs