Dit moet je weten over een incassotraject

Dit moet je weten over een incassotraject

Betaalt een klant niet voor de afgesproken betalingstermijn? Dan kan er een incasso traject gestart worden. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, zoals financiële problemen of onduidelijkheid over de factuur. Ondernemers kunnen een incasso traject starten wanneer een betalingstermijn is verstreken en er geen betaling is ontvangen. Hoe verloopt zo’n incassotraject? En hoe vind je een incasso bureau? 

Hoe verloopt een incasso traject?


Het incasso traject bestaat uit verschillende stappen. Stap één is dat de ondernemer een aanmaning stuurt naar de debiteur. Hierin wordt de debiteur herinnerd aan de openstaande factuur en wordt een betalingstermijn gegeven. Als er na deze termijn nog steeds geen betaling is ontvangen, kan de ondernemer een vervolgstap zetten.

Minnelijke incasso


In de tweede stap kan de ondernemer een minnelijke incasso starten. Hierbij wordt er contact opgenomen met de debiteur om te bespreken hoe de factuur betaald kan worden. Dit kan bijvoorbeeld via een betalingsregeling. Als de debiteur hiermee akkoord gaat, kan het incasso traject hiermee worden afgesloten.

Gerechtelijke incasso


Als de debiteur weigert te betalen of geen contact opneemt, kan de ondernemer besluiten om een gerechtelijke incasso te starten. Hierbij wordt een deurwaarder ingeschakeld om de debiteur te dagvaarden. De debiteur wordt verplicht om de factuur te betalen of om in rechte te verschijnen. Als de debiteur hier niet aan voldoet, kan de rechter beslissen om een vonnis te wijzen waarin de debiteur verplicht wordt om te betalen.


Kosten incassotraject


Het incassotraject kan tijdrovend zijn en er kosten aan verbonden zijn. Ondernemers kunnen de kosten voor de incasso verhalen op de debiteur, maar het is aan te raden om preventief maatregelen te nemen om incasso’s te voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan het opstellen van duidelijke facturen, het hanteren van strikte betalingsvoorwaarden en het op tijd volgen van openstaande facturen.Hoe vind je een incasso bureau?


Als je een incasso traject wilt starten, is het belangrijk dat je samenwerkt met een incasso bureau. Via Google, de bank, een juridisch adviesbureau of een branchevereniging vind je zo’n incasso bureau. Ook kan je eventueel vragen met welk incasso bureau andere ondernemers samenwerken. Kortom: er zijn genoeg manieren hoe je een incasso bureau vindt. Wel is het belangrijk dat je hier de tijd voor neemt. Het bureau moet bij je passen. Veel ondernemers vergelijken daarom eerst verschillende incasso bureaus, waarna ze vervolgens een keuze maken. Dit kan een fijne werkwijze zijn.

Coen Bouhuijs