De energierekening blijft stijgen, ook voor ondernemers, stap je nu over of wacht je toch nog even?

De energierekening blijft stijgen, ook voor ondernemers, stap je nu over of wacht je toch nog even?

Het einde van het jaar is weer in zicht. Dat betekent niet alleen dat je als bedrijf weer de balans op kan stellen en ontdekken hoe je het in het afgelopen jaar hebt gedaan, maar ook dat er wordt gekeken naar manieren om meer winst te maken en bijvoorbeeld de vaste lasten te verminderen. De hoogte van het energiecontract is iets wat altijd al belangrijk is geweest, maar dit jaar nóg een tikkeltje meer. We weten immers allemaal dat de prijzen historisch hoog liggen op het moment. Daardoor is het zaak om meer te besparen op de energierekening, maar rijst ook die ene vraag: is het dit jaar nog wel zinvol om over te stappen? Of wacht je toch nog even? 

Duur van het energiecontract 


Of overstappen zinvol is het komende jaar, hangt van heel veel verschillende factoren af. Voorheen werd eigenlijk altijd aanbevolen om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Op die manier kon je gebruik maken van speciale acties, waardoor je in veel gevallen tientallen euro’s per jaar goedkoper uit kon zijn. Nu de energieprijzen enorm hoog liggen, lijkt dit anders te zijn. Juist nu is energie vergelijken mkb of energie vergelijken voor particulieren dan ook enorm belangrijk. Op die manier zie je binnen mum van tijd een duidelijk overzicht van de huidige prijzen en of je elders wellicht goedkoper uit zult zijn. 

Een belangrijke factor bij het bepalen van de energieprijs is de duur van het energiecontract. Normaal gesproken was het gunstiger om voor een variabel contract te kiezen, omdat je op die manier ook gemakkelijker over kon stappen en er niets vast stond. Inmiddels zijn de mensen met een vast contract enorm blij, omdat bij hun de energieprijzen zo goed als vast liggen. Hierdoor zullen zij voorlopig nog weinig merken van de stijgende energieprijzen. 

Als jij momenteel over een variabel energiecontract beschikt, dan wordt het lastig om te bepalen waar je goedkoper uit zal zijn. Hierbij zal je echt goed moeten vergelijken. In sommige gevallen ben je nog altijd goedkoper door bij je huidige energieleverancier te blijven, omdat zij de prijzen zo stabiel mogelijk proberen te houden voor hun huidige klanten. Dit hoeft echter niet. Vergelijken blijft lonen dus. 

Nog even geduld 


Experts geloven dat we nog niet op het hoogtepunt van de energieprijzen zijn terecht gekomen. Maar – wanneer dit gebeurt –  is de kans groot dat de prijzen daarna weer scherp zullen dalen. Zeker met de zomer opnieuw in het verschiet. Het hangt allemaal af van de winter die we gaan krijgen. Bij een relatief zachte winter zullen de prijzen stabiel blijven. Krijgen we een zeer strenge winter, dan kunnen de prijzen nog verder oplopen. Mede door de hulp van het kabinet verwacht men echter dat de prijzen medio 2022 alweer zullen dalen. Daarom is het goed om nog even geduld te hebben en af te wachten. Probeer niet je huidige variabele contract direct in een vast contract over te zetten, want hier kan je jezelf lelijk mee in de vingers snijden. Als het financieel haalbaar is, is het beter om voorlopig nog even af te wachten. Mits uit de vergelijking niet is gekomen dat je elders toch goedkoper uit kunt zijn. 

Coen Bouhuijs