Financials aantrekken in een krappe arbeidsmarkt

Financials aantrekken in een krappe arbeidsmarkt

Op dit moment is er op de arbeidsmarkt meer vraag naar professionals dan aanbod, ofwel: er heerst krapte. Overal hebben organisaties hetzelfde probleem, namelijk: hoe krijgen we onze vacatures ingevuld met competente medewerkers? Ook in de finance wereld hebben werkgevers veel vacatures die zij niet kunnen invullen. Van accountantskantoren, belasting- en advieskantoren en administratiekantoren tot financiële afdelingen bij overheden of bedrijven. Daarom is het voor instellingen en bedrijven belangrijk om hun personeel te binden en boeien. Het bieden van een goed salaris, een prettige werksfeer, een goede privé-werkbalans en interessante opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn daarbij cruciale aspecten. Finance recruiters staan voor de uitdaging om nieuwe mensen te werven. 

In dit artikel belichten we hoe het op dit moment met de krapte op de arbeidsmarkt is gesteld, hoe je kunt omgaan met tekorten aan gekwalificeerde mensen en hoe een werving- & selectiebureau zoals Finance Talentt je kan helpen om de finance vacatures binnen jouw bedrijf op een efficiënte manier in te vullen. 

UWV Spanningsindicator

UWV maakt gebruik van de zogenaamde Spanningsindicator om een krappe, gemiddelde of ruime arbeidsmarkt te kunnen vaststellen. Een schatting van het aantal openstaande vacatures wordt gedeeld door de hoeveelheid mensen die in de eerste zes maanden van de werkloosheidswet zitten. De Spanningsindicator berekent dus het aantal beschikbare vacatures per werkzoekende. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer krapte op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt kan ook een gemiddelde spanning hebben. Zijn er meer werkzoekenden dan vacatures? Dan is sprake van een ruime arbeidsmarkt. Jaarlijks berekent UWV voor 92 verschillende beroepsgroepen de krapte op de arbeidsmarkt. In het vierde kwartaal stonden volgens het CBS 123 vacatures open per 100 werklozen, wat betekent dat de arbeidsmarkt als zeer krap wordt bestempeld. 

Meer focus op de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers

Sta jij aan het hoofd van een bedrijf of ben je ondernemer en ben je benieuwd hoe je het beste kunt omgaan met de veranderende arbeidsmarkt, de stijgende salarissen en tekorten aan gekwalificeerde mensen? Je doet er verstandig aan om meer focus te leggen op de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Dat doe je bijvoorbeeld door er bij de instroom van nieuwe collega’s voor te zorgen dat het sollicitatieproces optimaal is georganiseerd. Ook dien je er rekening mee te houden dat de concurrentie op de loer ligt, omdat je sollicitanten gedurende het gehele proces bij je wilt houden. Verder is het belangrijk om de doorstroom en uitstroom goed op orde te hebben. Dit kun je doen door mensen de kans te geven om persoonlijk te groeien en zich in hun functies te laten ontwikkelen. Met deze aspecten moet je het verschil maken. Andere bedrijven zijn immers ook hard op zoek zijn naar gemotiveerde professionals. 

Hoe kun je het beste talent aantrekken?

Staan er bij jouw organisatie interim of vaste financiële vacatures open, zoals de vacature van manager controlling, financial controller, business controller, interim finance manager of interim reporting specialist? Dan raden we het je bij Businessblogs aan om een werving- & selectiebureau in de arm te nemen. Finance Talentt is gespecialiseerd in het werven en selecteren van hoger opgeleide financiële functies en verbindt financiële professionals met minimaal HBO- of WO-niveau voor tijdelijke en vaste posities. Met jarenlange management ervaring binnen financiële teams, de focus op het aantrekken van het beste talent en het vormgeven van resultaatgericht teams, staat Finance Talentt voor optimale dienstverlening op het gebied van werving & selectie, leadership tracking en interim finance professionals. De financiële vacatures binnen jouw bedrijf worden hiermee vanuit praktijkervaring op effectieve wijze ingevuld. 

Coen Bouhuijs