Het belang van afvulmachines

Het belang van afvulmachines

Een vulmachine is een speciaal soort verpakkingsmachine die wordt gebruikt om een product uit bulk te meten aan de hand van een vooraf bepaalde waarde, zoals het niveau in een container, massa of volume. Na de meting vult de machine het product in een doos, zak of een andere houder die wordt gebruikt voor verpakking. Vulmachines hebben een breed toepassingsgebied in bedrijven en industrieën. Er zijn verschillende soorten vulmachines die worden gebruikt om specifieke taken uit te voeren in diverse industriële toepassingen. Zo kan een vulmachine die wordt gebruikt voor het vullen van gebotteld water niet worden gebruikt voor het vullen van cosmetische koude crème. Evenzo is een machine voor het vullen van vloeistoffen die in de farmaceutische industrie wordt gebruikt misschien niet zo geschikt voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. Enkele van de industrieën die gebruik maken van vulmachines zijn de voedingsmiddelen-, farmaceutische, dranken- en chemische industrie, naast vele andere. De keuze van een vulmachine hangt af van verschillende factoren zoals viscositeit, chemische compatibiliteit, grootte en vorm van het product, en milieu-overwegingen.

Flessenvulmachines worden gebruikt om producten te vullen die in flessen moeten worden verpakt. Er zijn verschillende types van deze machines. Voor het vullen van kleine flessen verdient het de voorkeur de overloop automatische vulmachine te gebruiken. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het afvullen van vloeistoffen met een relatief lage viscositeit. Voor producten die kunnen worden verpompt, wordt een automatische servopomp gebruikt. Een flessenvulmachine kan worden gebruikt voor het vullen van vloeistoffen met een gemiddelde of dikke viscositeit. Deze drie types flessenvulmachines worden hoofdzakelijk gebruikt in de voedings-, dranken- en farmaceutische industrie.

Buisvulmachines worden gebruikt voor het vullen van buizen met het gewenste product. Zij gebruiken ook specifieke technieken om de buizen af te dichten zodat de producten in de buizen niet kunnen overlopen. De vouw- en kruimeltechniek wordt gebruikt om metalen soorten af te sluiten. Voor plastic buizen worden zij zachtjes verwarmd alvorens te worden verzegeld. De buisjesvulmachine kan voor een groot aantal toepassingen in de industrie worden gebruikt. Enkele van deze toepassingen zijn het vullen van vetten, voedingsmiddelen, crèmes en lotions, pasta’s, poeders en lijmen. De vele verschillende ontwerpen van automatische buisvulmachines worden gebruikt voor het laden, vullen en sluiten van plastic of metalen buizen.

Flacon vulmachines gebruiken flacons, droogmiddel stoppers evenals flip-top verpakkingen tijdens het vullen. Vulmachines voor injectieflacons kunnen worden gebruikt voor het vullen van vloeistoffen, of van poedervormige producten.

Coen Bouhuijs