Hoe bereid je je voor op een assessment?

Hoe bereid je je voor op een assessment?

Ben jij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en door naar de volgende ronde? Dan kan het zijn dat je een assessment moet gaan doen. Tijdens een assessment worden je kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden gemeten, om erachter te komen of jij wel echt de geschikte kandidaat bent voor de baan. Als je nog nooit een assessment hebt gedaan, weet je misschien niet helemaal wat je kan verwachten. Hoe kan je nou een assessment oefenen en voorbereiden? Volg de stappen hieronder en kom erachter!

Wat wordt er getest?

Voordat je begint met oefenen, is het handig om je af te vragen: wat voor soort assessment krijg ik voor me? Je hebt recht om dit van tevoren te weten, hiervoor kan je contact opnemen met de recruiter. Wanneer je duidelijk hebt wat er precies getest wordt, kan je namelijk de focus leggen op de onderdelen die belangrijk zijn. 

Oefenen, oefenen, oefenen

Weet je wat er wordt getest? Dan kunnen we door naar de volgende stap. Een assessment doen kost natuurlijk wat extra tijd. Als je écht gemotiveerd bent voor de baan dan bereid je je hier goed op voor. Hoe dan? Juist, door zo veel mogelijk te oefenen. Vooral als je nog nooit een assessment hebt gedaan is het verstandig om dit te doen, zodat je een beetje een idee krijgt hoe het werkt. Zo kan je via verschillende websites met één druk op de knop een intelligentietest oefenen, deze test wordt dan ook vaak afgenomen tijdens een assessment. Ook is het mogelijk om assessments online te oefenen via een assessmenttrainer. Zo’n trainer biedt allerlei oefenpakketten die je kunnen helpen met het voorbereiden van verschillende assessment onderdelen, zoals bijvoorbeeld figuurreeksen oefenen. Wanneer jij de onderdelen hebt geoefend die van belang zijn voor de assessment, ben je al een heel eind op weg.

Sterktes en zwaktes

Voordat je naar een assessment gaat, is het goed om je nog even goed in te lezen. Zorg dat je duidelijk hebt voor jezelf wat je cv en loopbaan ook al weer allemaal inhoudt en neem vervolgens je persoonlijke vaardigheden nog eens goed door. Wees dus, net als bij je sollicitatiegesprek, goed voorbereid op eventuele vragen die gesteld kunnen worden. Maak vervolgens een overzicht van jouw sterktes en zwaktes, zodat je weet waar jouw kwaliteiten en verbeterpunten liggen. En als laatste tip: herlees de vacatureomschrijving nog eens, welke persoonlijkheidseigenschappen zoekt het bedrijf in de ideale kandidaat? Neem deze eigenschappen mee in je eigen kwaliteiten. 

D-day

Het is eindelijk zo ver! De dag van het assessment. Als je duidelijk hebt wat er wordt getest, dit hebt geoefend én alles nog een keer hebt doorgenomen, ben je klaar voor deze test. Om de laatste puntjes op de i te zetten, is het goed om rekening te houden met nog een aantal dingen. Zorg dat je de nachten ervoor goed slaapt, als je uitgerust bent heb je meer concentratie en zal je de test vanzelf beter maken. Daarnaast is het handig om van tevoren je reis uit te stippelen, zodat je niet op het moment zelf in de knel komt. En als laatste tip: zorg dat je er verzorgd uit ziet. Ga dus niet in een trainingsbroek of in een vieze trui met gaten naar het assessment toe. Eerste indruk is alles!

 

Heb je al deze stappen gevolgd? Dan is er geen twijfel over mogelijk en ben je goed voorbereid op je assessment.

 

Coen Bouhuijs