Hygiënecode waarborgen doe je zo! 5 praktische tips

Hygiënecode waarborgen doe je zo! 5 praktische tips

De gezondheid en veiligheid van je werknemers is van het grootste belang! Als werkgever is het belangrijk een veilige omgeving voor je team te creëren door ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de hygiënecode houdt. Hygiëne is belangrijk in alle sectoren waarin voedsel wordt bereid, zoals in restaurants, cafés, hotels en cateringbedrijven. Hier volgen 5 praktische tips om de naleving van de hygiënecode op je werkplek te handhaven. 

#1 Houd de werkruimte schoon

Een schone werkruimte is de basis voor voedselveiligheid. Maak regelmatig alle oppervlakken, apparatuur en keukengerei schoon met warm water en zeep. Zorg ervoor dat er geen voedselresten achterblijven op werkoppervlakken en apparatuur.

#2 Was je handen regelmatig

Handen wassen is een essentieel onderdeel van voedselveiligheid. Was je handen grondig met zeep en warm water voordat je begint met het bereiden van voedsel en na het aanraken van rauw vlees, gevogelte, vis en eieren. Droog je handen af met schone handdoeken of papieren handdoekjes.

#3 Voedsel scheiden

Rauw voedsel kan besmet zijn met bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat rauw voedsel gescheiden wordt gehouden van bereid voedsel om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik aparte snijplanken, messen en keukengerei voor rauw vlees, gevogelte, vis en eieren. En heb je als bedrijf wel eens aan een haccp audit gedacht? Dit is een audit waarbij de toepassing van het haccp-systeem wordt beoordeeld. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een voedselveiligheidssysteem dat gericht is op het voorkomen, beheersen en elimineren van voedselveiligheidsrisico’s. Een haccp-audit kan helpen bij het waarborgen van de hygiënecode door de naleving van het haccp-systeem te beoordelen. 

#4 Een goede temperatuurbeheersing

Het is belangrijk om de temperatuur van voedsel te bewaken om de groei van bacteriën te voorkomen. Zorg ervoor dat koelkasten en vriezers de juiste temperatuur hebben en dat voedsel op de juiste manier wordt bewaard. Verhit voedsel tot de juiste temperatuur om alle schadelijke bacteriën te doden. Denk bijvoorbeeld ook aan de juiste temperatuur voor gastonormbakken en saladebars. 

#5 Train het personeel

Zorg ervoor dat al het personeel dat met voedsel werkt getraind is in voedselveiligheid. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de hygiënecode en dat ze weten hoe ze moeten handelen in geval van een voedselveiligheidsprobleem. Moedig hen aan om vragen te stellen en problemen te melden om de voedselveiligheid te waarborgen.

 

Zorgen voor naleving van de hygiënecode van een werkplek is essentieel als je wilt dat je bedrijfsvoering soepel verloopt zonder iemands gezondheid én veiligheid in gevaar te brengen. Kies voor effectieve manieren om de naleving bij alle personeelsleden te stimuleren, zodat iedereen zich veilig blijft voelen op het werk!

Coen Bouhuijs