Pakketpost in Coronatijd

In 2018 waren er 504 miljoen pakketten vervoerd en elk jaar wordt dit meer en meer. jaar worden er minder brieven en kaarten verstuurd en steeds meer pakketten. Deze markt is ongeveer 3,5 miljard euro waard. Dankzij de coronacrisis beleefde PostNL een zeer goed eerste kwartaal. PostNL kon in maart ruim 11 procent meer pakketten bezorgen dan dezelfde periode het jaar ervoor. De omzet van PostNL steeg hierdoor in het eerste kwartaal van 684 miljoen naar 701 miljoen euro. De oorzaak van deze stijging is de lockdown, hierdoor moesten de fysieke winkels dicht en moest alles wat geen boodschappen waren verplicht online worden besteld. PostNL verwacht dat zelfs zonder het coronavirus de pakketpost zal blijven groeien. Ze gaan dan ook binnenkort een nieuw sorteercentrum openen in België. Het volume van pakketten dat vanuit het buitenland naar Nederland is verstuurd blijft ook sterk stijgen van 34 miljoen stuks in 2017 naar 47 miljoen stuks in 2018 en in 2019 en 2020 blijft dit groeien.

Opbrengst per pakket

Er wordt wel steeds minder per pakket verdiend. De gemiddelde opbrengst op de markt voor binnenlands pakketvervoer daalde naar 3,76 euro per pakket, 3 procent minder dan in 2017. Door deze grote stijging groeit ook het aantal aanbieders voor pakketbezorging in het binnenland.

Pakketjes naar het buitenland

Het merendeel van het grensoverschrijdend pakketvervoer in Nederland bestond ook in 2018 uit pakketten die vanuit Nederland naar het buitenland zijn verzonden. Dit aantal nam ook toe: van 91 miljoen stuks in 2017 naar 107 miljoen stuks in 2018. DPD is de grootste pakketvervoerder op dit segment met een marktaandeel van 25-30 procent op basis van volume. De markt rondom het pakket versturen is dus gigantisch. Wanneer jij zelf een pakket wil versturen kan de grote van deze markt intimiderend zijn. Welke bezorger kies ik? Verstuur ik het met de boot? Vliegtuig? Vrachtwagen? En hoeveel kost dit? Deze vragen zijn allemaal gemakkelijk te beantwoorden met cheapcargo. Via cheapcargo kan je meer dan 20 bezorgers vergelijken en kan je vandaag nog je pakket de hele wereld over sturen.

Coen Bouhuijs