Salaris per maand of per 4 weken: wat is het verschil?

Salaris per maand of per 4 weken: wat is het verschil?

Sommige medewerkers in loondienst krijgen elke 4 weken betaald en andere elke maand. Wat is het verschil en wat zijn de gevolgen? Dat wordt toegelicht in deze blog.

Verschil tussen salaris per maand of per 4 weken
Het grootste verschil is de datum van de uitbetaling van het salaris. Waar een medewerker bij een maandsalaris het loon op een vaste datum van de maand ontvangt (meestal rond de 25e van de maand). Valt de 25e in het weekend, dan volgt de uitbetaling meestal de vrijdag ervoor of de maandag erna. Bij een 4 -wekelijkse betaling krijgt een medewerker echt om de 4 weken loon, bijvoorbeeld op dezelfde dag in de week. De datum waarop wordt uitbetaald is altijd anders. Een misverstand is dat je bij een 4-wekelijkse betaling in totaal meer salaris krijgt. 

Waar komt dat misverstand vandaan? Bij een maandelijkse betaling krijg je 12 keer per jaar loon. Bij een 4-wekelijkse betaling krijg je 52 (weken per jaar) / 4 = 13 keer per jaar loon. Maar je krijgt per maand nog steeds hetzelfde salaris, alleen het komt in 13 delen in plaats van in 12. Met een voorbeeld wordt het duidelijker. Stel je verdiend € 1500,- netto per maand. Dan is je netto jaarsalaris € 1500,- x 12 = € 18.000 per jaar. Krijg je per 4 weken uitgekeerd dan krijg je dus € 18.000 / 13 = € 1384 per 4 weken. Het netto jaarsalaris wordt simpelweg door 13 gedeeld in plaats van door 12.

Waarom per 4 weken uitbetalen?

De meeste organisaties die per 4 weken uitbetalen hebben daar vaak hun boekhouding op ingericht. Vaak is de boekhouding dan ingericht op perioden en bestaat de administratie uit 13 perioden van 4 weken. De cijfers en rapportages vallen hier dan mee samen. En dus ook de loonadministratie. 

Voor- en nadelen per 4 weken salaris

Het grootste voordeel voor de werkgever is dus dat de cijfers en rapportages gelijklopen met de loonadministratie. Het grootste nadeel voor bedrijven is een schrikkeljaar en dus een 53e week. Dan komt de 4-wekelijkse betaling niet meer uit en dat kan een vervelend gevolg hebben voor de administratie. 

Maar heeft het ook voor- en nadelen voor een werknemer? Het grootste voordeel is dat een werknemer zijn salaris niet in 12 delen maar in 13 delen krijgt uitgekeerd. Er zit minder tijd tussen de uitbetalingen en de werknemer krijgt dus één keer extra salaris per jaar ten opzichte van iemand met een maandsalaris. De werknemer krijgt dus vaker geld op zijn rekening gestort. 

Het grootste nadeel is dat de vaste lasten, huur en abonnementen, vaak maandelijks van de rekening van de werknemer worden afgeschreven. En dat kan de administratie scheef gaan lopen. En de datum waarop medewerkers hun loon krijgen staat met een 4-wekelijkse betaling niet vast. 

Hulp nodig met salarisadministratie of wil je de loonadministratie volledig uitbesteden? Neem contact op met een betrouwbare partij zoals payroll select. Zij staan jou graag vrijblijvend te woord.

Coen Bouhuijs