Wat zijn cobots en hoe pas je ze toe in de logistieke sector?

Wat zijn cobots en hoe pas je ze toe in de logistieke sector?

De logistieke sector is het kloppende hart van de moderne economie, waarin de stroom van goederen, informatie en diensten enorm belangrijk is voor het functioneren van bedrijven. De logistieke sector omvat activiteiten zoals het efficiënt transporteren en opslaan van goederen en het slim coördineren van supply chains. Heb jij een logistiek bedrijf, dan zet je een grote diversiteit geavanceerde technologieën in om dit allemaal mogelijk te maken. Een van die technologieën is een cobot (een collaboratieve robot). In dit artikel vertellen we meer over cobots.

 

Wat zijn cobots?

Cobots zijn geavanceerde robots die zijn ontworpen om samen te werken met mensen in verschillende werksettings. In tegenstelling tot traditionele industriële robots – die vaak in afgesloten ruimtes werken en gevaarlijk kunnen zijn voor menselijke medewerkers – zijn cobots ontworpen om veilig en efficiënt naast mensen te opereren. Ze zijn uitgerust met sensoren en geavanceerde software die hen in staat stellen om taken uit te voeren waarbij interactie en samenwerking met mensen is vereist. Denk aan montage, inspectie en logistieke taken. Cobots dragen bij aan een flexibele en productieve werkomgeving en worden in de logistieke sector steeds vaker ingezet.

 

Wat doet een cobot?

Cobots spelen verschillende rollen in de logistieke sector. Enkele taken die cobots in de logistieke sector kunnen uitvoeren, zijn:

 

  • Orderpicken: het proces waarbij specifieke producten uit een magazijn of opslagruimte worden geselecteerd en verzameld om bestellingen voor klanten samen te stellen;
  • Verpakken: het inpakken van producten;
  • Laden en lossen: het proces van het in- en uitladen van goederen;
  • Etiketteren: het aanbrengen van labels of stickers op producten, verpakkingen of containers;
  • Palletiseren: het proces van het stapelen van producten of goederen op een pallet voor efficiënt transport of opslag;
  • Inventariseren: het proces van het nauwkeurig tellen en registreren van alle aanwezige voorraad.

 

Hoe selecteer je een geschikte cobot?

Ben je op zoek naar een hoogwaardige cobot voor je bedrijf in de logistieke sector? Dan kun je bij Olmia Robotics terecht. Of je nu overweegt er een te kopen of om er voor korte tijd een te huren – bijvoorbeeld om op korte termijn je personeelstekort te verminderen – bij deze specialist zit je altijd goed. Wil je meer weten over automatisering in de logistieke sector en over de mogelijkheden die cobots je bieden om processen in de logistieke sector te automatiseren? Bezoek dan de website van Olmia Robotics!

 

Coen Bouhuijs