Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als freelancer?

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als freelancer?

Wil jij graag als freelancer aan de slag? Dan zijn er belangrijke zaken om af te wegen. Het opgeven van een vaste baan, naar meer vrijheid maar ook meer onzekerheid. In deze blog delen we de voor- en nadelen van het werken als freelancer. Zo kun jij een goede afweging maken voordat je aan de slag gaat als freelancer. 

 

Wat is een freelancer?

Allereerst is het goed om te weten wat freelance precies inhoudt. Kortgezegd is freelance het verrichten van arbeid zonder dienstbetrekking. Je hebt dus geen werkgever die eisen kan stellen of te maken met collega’s. Je hebt natuurlijk wél klanten/opdrachtgevers waar je mee samenwerkt. Als freelancer voer je een opdracht interim (tijdelijk) uit als zelfstandig ondernemer. Je neemt freelance werk aan en de opdrachtgever betaalt je voor de opdracht.

Voordeel van freelance: vrijheid & variatie

Als freelancer mag en kan je zelf je dag, week of maand indelen zoals jij het wilt. Zo kan je besluiten om in de ochtend keihard aan de slag te gaan en dan de middag vrij te nemen. Daarnaast kan je volledig zelf kiezen welke opdrachten je wel aanneemt en welke niet. Hierdoor heb je zelf in de hand hoeveel variatie je creëert in je werk of welk soort opdrachten je wel of niet leuk vindt. 

Nadelen van freelance: minder goed beschermd en onzekerheid

Er zijn echter ook wat nadelen aan het werken als freelancer. Ten eerste ben je minder goed beschermd tegen inkomensverlies. Heb je geen opdracht, dan krijg je ook niks betaald. Je moet dus zelf altijd de hort op om nieuwe opdrachtgevers te werven. Dit betekent ook dat je extra werk hebt naast de klus die je aanneemt en tijd moet besteden aan de sales van jezelf. Daarnaast heb je niet automatisch een werknemersverzekering, zoals werknemers in een dienstverband wel hebben. Dit zal je dus zelf moeten regelen en betalen. Gelukkig zijn er genoeg voordelen die hier tegen op wegen en heb je ook nog eens gemiddeld een hoger uurloon als freelancer.

Gratis tip

Als je alle voor- en nadelen van het werken als freelancer hebt afgewogen en je kiest voor de vrijheid, dan kan staffyou.nl je helpen met het vinden van opdrachtgevers. Hierdoor maak je je zoektocht een stuk makkelijker en heb jij je eerste klus zo binnen. Staffyou.nl neemt ook vele andere zorgen weg, zoals de facturatie en vind je makkelijk meerdere klussen die je achter elkaar kan plannen. Succes met je ondernemerschapsavontuur!

Coen Bouhuijs