Zo werkt een vulmachine.

Zo werkt een vulmachine.

Vraag je je wel eens af wat een vulmachine is? Hoe werkt het? Wat is het basisidee achter de verpakking van uw koolzuurhoudende dranken, melk en wijn, etc.?

De vulmachine is een essentiële uitrusting voor de productie-industrie om de kwaliteit en de efficiëntie van de producten tijdens het productieproces te bevorderen. Hij wordt meestal gebruikt voor het verpakken van voedingsmiddelen of dranken, maar het gebruik ervan strekt zich ook uit tot het verpakken van vele andere producten. Voor verschillende producten zijn echter verschillende vulstoffen nodig. En deze producten worden in een bepaalde hoeveelheid verpakt in een doos, een plastic zak of een fles. Op basis van hun automatiseringsgraad en de gebruikte materialen worden deze vulstoffen anders ingedeeld. Ze kunnen worden ingedeeld in automatische, halfautomatische en volautomatische machines. En het kunnen ook vloeibare vullers, gasvullers, pastavullers en poedervullers zijn. Het is belangrijk om op te merken dat er verschillende soorten vullers op de markt zijn als we het hebben over de werkingsprincipes. Daarom zullen we alleen kijken naar de werkingsprincipes achter het afvullen van vloeistoffen, gassen en lijmen.

Gasvullers

“Gasvullers” gebruiken een eenvoudige methode. Er wordt gebruik gemaakt van een boosterpomp voor het creëren van drukverschillen die nodig zijn voor het vullen. Deze gasbooster lijkt sterk op een gascompressor. Voorbeelden van deze vulmaterialen zijn kooldioxide, kolengas, en aardgas, enz.

Vloeibare vulstoffen

Op basis van het werkingsprincipe worden vloeibare vulstoffen onderverdeeld in gewone, druk- en vacuümvulmachines. De gewone vloeibare vulstoffen werken door de zwaartekracht, waarbij de vloeistof door zijn gewicht in bepaalde flessen wordt afgevuld. Het is echter noodzakelijk om aan speciale eisen te voldoen om de viscositeit en de gasdraagkracht van de vloeistoffen op peil te houden. Opvallende voorbeelden hiervan zijn melkflessen en druivenwijn enz. De vacuümvullers vereisen dat de atmosferische druk groter is dan de druk van de flessen. Vloeistoffen zoals siroop, olie en wijn, enz. hebben een hoge viscositeit en vereisen dit soort vulling, die zeer efficiënt is en een zeer eenvoudige structuur heeft. De druk van vloeibare vullers moet groter zijn dan de atmosferische druk om functioneel te zijn. Dit type vulling is verder onderverdeeld in “gelijke luchtdrukvulling” en “hogedrukvulling”. Bij “gelijk luchtdrukvulling” wordt de druk van het vloeistofreservoir gelijk aan de druk van de fles, zodat de vloeistof met zijn gewicht in de flessen terechtkomt. De hogedrukvulling daarentegen werkt door het drukverschil tussen het vloeistofreservoir en de flessen.

Plakvullers:

Bij pastavullers wordt een volumetrische methode gebruikt om de vulhoeveelheid van de pasta’s te meten en te controleren. Deze methode wordt beschouwd als zeer efficiënt en gemakkelijk te onderhouden. Het is vooral handig voor zeer viskeuze producten. Deze machine is gebaseerd op een zelfaanzuigende cilinder waarin een zuiger kan bewegen. De diameter van de zuiger en de slaglengte bepalen het vulvolume. De volumetrische vulling van deze vloeibare vulstof wordt als zeer nauwkeurig beschouwd vanwege het constante volume van de cilinder op de zuiger.

Coen Bouhuijs