10 Beste plekken om te studeren in Europa

10 Beste plekken om te studeren in Europa

Beslissen waar te studeren kan een van de moeilijkste beslissingen van het leven zijn en het is ook een van de belangrijkste. Nadenken over waar je je voor minstens drie jaar wilt vestigen, is ontmoedigend: zal je het leuk vinden? Is het duur? Heeft het een McDonald’s? Om je te helpen beslissen, zijn we hier om onze selectie van de 10 beste plaatsen om te studeren in Europa te delen.

1. Londen

Het spreekt voor zich dat Londen een van de populairste studentensteden ter wereld is, niet alleen Europa. Niet verwonderlijk als er een enorm scala aan universiteiten is die elk denkbaar onderwerp aanbieden: van prestigieuze economische en politieke studies aan de London School of Economics and Political Science (LSE) tot creatieve vakken aan Goldsmiths University. Voor kwaliteit van leven is Londen natuurlijk een van ’s werelds belangrijkste steden – vol met iconische bezienswaardigheden, restaurants, winkels, vrije tijd en nachtleven – hoewel er wel een hoger prijskaartje aan hangt.

2. Bristol

Wat is er zo speciaal aan Bristol? Het is eigenlijk de stad waar de meeste studenten verblijven als ze eenmaal zijn afgestudeerd aan een van de twee hogescholen van de stad: de University of Bristol en de University of the West of England (UWE). Het is niet moeilijk te begrijpen waarom ze blijven: Bristol is een van de coolste steden van het VK, met een bloeiende partyscene en creatieve bedrijven in overvloed. Het helpt dat het ook in het zuiden van het VK ligt, op slechts twee uur van Londen en dicht bij de beste stranden van Engeland.

3. Oxford

De ene helft van de beroemdste en meest prestigieuze universiteitssteden van het VK (de andere is Cambridge), Oxford heeft het allemaal: mooie landelijke omgeving, super centrale locatie in het VK, opwindende studentensfeer en meer educatieve geschiedenis dan waar je een afstudeer jurk op kunt schudden. Ja, de Universiteit van Oxford kan lastig zijn om binnen te komen, tenzij je de beste van de besten bent – maar gelukkig kun je nog steeds de Oxford-ervaring opdoen aan de gerespecteerde Oxford Brookes University.

4. Barcelona

De coole hoofdstad van Spanje is een van Europa’s meest internationale steden, doordrenkt met een legendarische partyscene en een gezonde consumptie van tapas. In Barcelona kun je studeren aan de Universiteit van Barcelona en de Polytechnische Universiteit van Catalonië, die beide cursussen in het Engels aanbieden voor het geval je Spaans nog niet 100 procent bueno is. Je kunt natuurlijk ook Spaans studeren.

 

5. Parijs

Wat is een betere plek om in Frankrijk te studeren dan de stad van de liefde? Treed in de voetsporen van Balzac en Simone de Beauvoir aan de wereldberoemde Sorbonne University, snuffel in de vele tweedehands boekwinkels van het Quartier Latin of drink een café tussen de lessen door op place de l’Odéon. Of je nu modegeschiedenis, business of filmmaken wilt studeren, Parijs zal een eindeloze bron van inspiratie zijn en je een rijke stedelijke levensstijl bieden. Zelden beperkt tot een campus in Amerikaanse stijl, betekent studeren in Parijs dat je een kasteel of historisch monument binnen handbereik hebt. Oh, en je kunt ook je Frans leren en oefenen! Pas mal, niet?

6. Lyon

De thuisbasis van uitstekende onderwijsinstellingen zoals EMLyon, INSA en Université Claude Bernard Lyon 1, Lyon is de Franse hoofdstad van de gastronomie en een zeer populaire Erasmus-bestemming. Op slechts twee uur rijden van de Franse Alpen en 2,5 uur van de kust, biedt deze kosmopolitische stad op mensenmaat zowel sneeuw als surfen. Lyon verwelkomt buitenlandse studenten in het bijzonder door hun diensten op maat aan te bieden: informatiebureaus, hulp bij het vinden van huisvesting … evenals banen voor jonge afgestudeerden. Het past gewoon goed bij internationale studenten.

7. Berlijn

Wil je (bijna) gratis studeren in een van de hipste steden van Europa? Berlijn is misschien wel de perfecte plek voor jou. De Duitse hoofdstad, boordevol geschiedenis, zal jou overweldigen met zijn nonchalante sfeer, zijn bruisende nachtleven en grenzeloze groene ruimtes. Schrijf je in bij de TU Berlijn voor een Green belt opleiding of een lean black belt opleiding (de technische universiteit van Berlijn) of de Humboldt-Universität, een van Europa’s meest prestigieuze universiteiten voor kunst en geesteswetenschappen, en tem de taal van Goethe

 

 

Coen Bouhuijs