Afvalwijzer voor bedrijven: de weg naar een groenere toekomst

Afvalwijzer voor bedrijven: de weg naar een groenere toekomst

Verantwoord ondernemen is een absolute must voor de moderne samenleving. Het is dan ook niet gek dat er steeds kritischer wordt gekeken naar de ecologische footprint van bedrijven. Door alleen al je bedrijfsafval op de juiste manier te scheiden, kun je als bedrijf bijdragen aan een groenere toekomst. In dit blogartikel geven wij een aantal tips om direct aan de slag te gaan met de afvalverwerking van jouw bedrijf.  

Verplichte scheiding

Naast dat het scheiden van afval beter is voor het milieu, is het ook wettelijk verplicht gesteld voor bedrijven. Al het bedrijfsafval en de bedrijfsafvalstoffen moeten gescheiden worden afgevoerd. Het is mogelijk om een contract af te sluiten met de gemeente of een erkende inzamelaar om het bedrijfsafval op te halen.

In de vergunning van de gemeente staat precies welke afvalstoffen er gescheiden moeten worden. Heb je als bedrijf geen vergunning, dan gelden de regels uit het Activiteitenbesluit Milieubeheer.

Afvalstromen in kaart brengen

Voordat je als bedrijf het afval kunt gaan scheiden, moeten de verschillende afvalstromen in kaart worden gebracht. Het kan namelijk zijn dat er veel meer plastic of karton vrijkomt dan je in eerste instantie denkt. Ga dus allereerst alle afdelingen na om te inventariseren hoeveel afval er dagelijks vrijkomt. 

Inzamelmiddelen

Nadat de afvalstromen in kaart zijn gebracht, is het belangrijk om de juiste middelen voor afvalscheiding te plaatsen. Als er veel afval vrijkomt in jouw bedrijf kun je bijvoorbeeld kiezen voor een perscontainer, zodat je een grote hoeveelheid afval kwijt kunt op een klein oppervlak. Gaat het puur om de afvalscheiding in de kantoorruimtes, dan is juist een kleine multi afvalcontainer erg fijn. Hierin kan verschillend kantoor afval – zoals papier, plastic en fruitresten – makkelijk worden gescheiden.

De locatie

Een cruciale stap in de afvalverwerking van jouw bedrijf, is de locatie van de containers. Je wilt de drempel om afval te scheiden zo laag mogelijk maken voor jouw medewerkers. Plaats de containers of afvalbakken dan ook op een centrale locatie waar veel afval vrijkomt. Wanneer medewerkers ver moeten lopen om hun afval te scheiden, verklein je de kans op actieve medewerking.

Duidelijke policy

Iedere medewerker is verantwoordelijk voor het scheiden van afval. Wil je medewerking van je personeel, dan is het belangrijk om hun ook op de juiste manier te informeren. Zorg dat het duidelijk is welke afvalstroom waar weggegooid mag worden. Door duidelijkheid rondom afvalverwerking te creëren, is het daadwerkelijk scheiden hiervan nog maar een kleine moeite voor iedereen.  

 

Coen Bouhuijs