Geld lenen, welke opties heb ik?

Geld lenen, welke opties heb ik?

In een woordenboek wordt lenen omschreven als: tijdelijk aan iemand geven om te gebruiken. Zo kun je het ook zien bij het lenen van geld; een tijdelijk bedrag wordt aan je gegeven om te gebruiken. Dit betekent niet dat het lenen van geld gratis is. Je kent waarschijnlijk de uitspraak onder elke advertentie over geld lenen: ‘’let op geld lenen kost geld’’. Deze waarschuwing kennen de meeste mensen wel, maar niet altijd beseffen zij wat het betekent in hun persoonlijke situatie. Want hoeveel kost een lening? Tegen welk rentetarief leen je? Voordat je gaat lenen, is het een goed idee om daarover na te denken.

Soorten leningen

Er zijn vele vormen van leningen. Elke vorm van geld lenen heeft verschillende eigenschappen. De overlappende eigenschap van het lenen is dat er rente moet worden betaald. Hieronder hebben we de verschillende vormen van lenen voor u op een rijtje gezet:

Creditcard

Doorlopend krediet

Flitskrediet

Inschrijvingsplan

Hypotheek

Trouwkaart

Verhuur

Lenen met onderpand

Lening voor restschuld

Persoonlijke lening

Postorderbedrijven (Wehkamp, Otto, Neckermann)

Renovatielening

WOZ-krediet

 

Waar let je op als je geld wilt lenen?

Natuurlijk kun je niet zomaar geld lenen. Ze controleren altijd eerst of je hiervoor in aanmerking komt. Ze kijken dan naar de punten hieronder:

Het inkomen bruto/netto

Het soort werk dat jij en/of je partner hebben en de datum van indiensttreding

De kosten van levensonderhoud

Type woning (aankoop of huur)

De BKR-lijst

Of je nu kinderen hebt en zo ja, of ze thuis wonen.

Dus de geldschieter zal kijken hoe groot het risico voor hen is, als je daar geld leent. Eigenlijk zijn dit logische criteria, want als je kinderen thuis wonen, heb je over het algemeen meer onkosten/lasten dan wanneer je geen kinderen hebt. Naast meer winkelen zijn er ook kosten voor school/studie, sport etc. En hoe hoger je inkomen is, hoe groter de kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd om te lenen.

Rente

De hoogte van de rente op een lening kan per lening verschillen. Voor bepaalde soorten leningen, zoals een creditcard, geldt vaak de hoogst mogelijke rente van 14%, deze is echter verlaagd naar 10% als 1 van de maatregelen vanuit de overheid inzake de corona crisis. Zelf zou ik iedereen aanraden om bij Becam te lenen, hier kan je geld lenen met maar 3,5% rente. Let op! Geld lenen kost geld.

Coen Bouhuijs