Met je Nederlandse B2B webshop naar België

Met je Nederlandse B2B webshop naar België

Heb je een goed lopende webshop in Nederland? Een uitbreiding van je doelgroep naar België is een logische volgende stap. België is tenslotte vlakbij en 60% van de Belgen spreekt Nederlands. Je webshop hoeft nagenoeg niet te worden aangepast en je kunt je huidige DM campagnes gebruiken voor België door Belgische adressen in te zetten. Daarbij komt dat de Belgische e-commercemarkt snel groeit. Belgen zijn ook behoorlijk internationaal georiënteerd in hun online zoek- en koopgedrag. Ze zijn gewend om producten en diensten in Frankrijk, Nederland en Duitsland te vergelijken en uiteindelijk het beste te kiezen uit het enorme aanbod.

Met welke wetten en regelgeving krijg je te maken?

In Nederland gelden er geen regels voor het betreden van de Belgische markt met je Nederlandse webshop. Wel gelden de regels vanuit de Europese Unie. Zo moet je dezelfde prijzen, verzend- en betalingsvoorwaarden hanteren voor beide landen. Houd er rekening mee dat de verzending naar België vanuit Nederland over het algemeen wat langer duurt en dat de kosten ervan iets hoger liggen. Daarnaast gelden er drempelbedragen voor export binnen de EU. Voor België ligt dit bedrag op €35.000 per jaar. Als je boven dit drempelbedrag komt, heb je een Belgisch btw-nummer nodig en moet je het Belgische btw-tarief hanteren.

Hoe kunnen Belgische online klanten afrekenen?

De meest gebruikte betaalmethode voor online aankopen in Nederland is iDEAL. Belgische banken werken niet met iDeal maar met Bancontact, de Belgische variant van iDEAL. Deze betaalmethode wordt door bekende betaalpartners aangeboden waaronder Klarna, Mollie en MultiSafepay. Andere betaalmanieren die je jouw Belgische klanten kunt aanbieden, zijn de kredietkaart (in Nederland is dat de creditcard), Paypal of een automatische incasso. Je kunt de klant ook aanbieden het bedrag naar je over te maken. Let er dan wel op dat het IBAN- en BIC-nummer van je bedrijf vermeld staan. Deze zijn nodig bij betalingen vanuit andere landen naar een Nederlandse bankrekening. Heb je in België na verloop van tijd een behoorlijk grote klantenkring opgebouwd, dan is het zeker de moeite waard om een Belgische bankrekening te openen.

Coen Bouhuijs