Soorten luchtcompressoren

Soorten luchtcompressoren

De luchtcompressor is een apparaat dat wordt gebruikt om lucht samen te persen en onder hoge druk op te slaan. Het kan ook worden gebruikt om een ​​luchtstroom van lage druk naar hoge druk te creëren. Luchtcompressoren worden gebruikt in veel industrieën, waaronder productie, engineering en constructie, landbouw en voedselverwerking, chemische verwerking, farmaceutica en onderzoek, autoreparatie werkplaatsen en garages. Daarnaast wordt dit gereedschap ook gebruikt voor het opblazen van opblaasbaar speelgoed, sportballen, matrassen en andere voorwerpen. Er zijn vier veel voorkomende soorten luchtcompressoren: roterende schroefcompressor, zuigercompressor, axiale compressor en centrifugaalcompressor. In dit artikel leggen we schroefcompressoren en zuigercompressoren uit.

Schroefcompressor

Als je een compressor nodig hebt, kun je deze aanschaffen bij betrouwbare leveranciers zoals van Elewout Kompressoren. Deze bedrijven verkopen verschillende soorten compressoren. Een van de meest populaire typen is een schroefcompressor. De schroefcompressor is een verdringercompressor die veel schroeven gebruikt om de druk van de toegevoerde lucht te verhogen. Deze schroeven zijn in een cilinder rond de centrale rotatie-as aangebracht zodat ze onafhankelijk kunnen bewegen. Terwijl ze naar voren en naar achteren bewegen, brengen ze de toegevoerde lucht tussen hen onder druk, waardoor deze uitzet. Deze expansie vermindert het volume, waardoor de druk toeneemt wanneer deze de compressor verlaat via een uitlaatklep.

Zuigcompressor

Een zuigercompressor gebruikt zuigers om lucht te comprimeren. Het heeft twee zuigers erin (de een boven op de ander), die heen en weer bewegen om lucht in een kamer samen te drukken. Terwijl ze heen en weer bewegen, dwingen ze meer lucht in kleinere ruimtes, wat de druk en temperatuur verhoogt. Ze worden vaak gebruikt voor zware toepassingen die grote hoeveelheden druk en stroomsnelheden vereisen. Zuigercompressoren zijn doorgaans krachtiger dan schroefcompressoren. Ze vergen echter meer onderhoud dan schroefcompressoren vanwege de bewegende delen. Bovendien zijn zuigercompressoren doorgaans goedkoper dan schroefcompressoren met een hoger rendement dan schroefcompressoren. Deze compressoren worden ook wel zuigercompressoren of pneumatische compressoren genoemd. Ze worden meestal aangedreven door elektriciteit, maar sommige kunnen worden aangedreven door diesel- of gasmotoren. Na het lezen van dit artikel zou je het verschil tussen een schroefcompressor en een zuigcompressor moeten weten. Welke is het meest geschikt voor jou?

 

Coen Bouhuijs