Tips voor het internationaal versturen van pakketten

Tips voor het internationaal versturen van pakketten

We versturen tegenwoordig steeds makkelijker een pakket, naar een bestemming buiten Nederland. Denk hierbij aan relatiegeschenken, goederen maar ook belangrijke documenten. Bij internationale pakketten krijg je te maken met de douane en lokale wetten. Hier vind je een aantal handige tips bij het internationaal versturen van pakketten.

Documentatie

Om bepaalde goederen door de douane heen te krijgen heb je bepaalde documentatie nodig. Zo’n document noem je ook wel een douanefactuur waarbij kan worden bekeken wat het land invoert. Deze documentatie heb je alleen nodig als je goederen naar buiten de Europese Unie gaat versturen. Binnen de Europese Unie is geen douanefactuur vereist.

Invoerrechten

Elk land hanteert zijn eigen douanebeleid en lokale wetten bepalen dus wanneer invoerrechten van toepassing zijn. Wanneer je producten importeert, kunnen deze kosten voor jouw rekening komen. Wanneer je goederen verzendt, zijn de kosten voor de ontvanger op bestemming. Het is aan te raden om van tevoren naar de lokale douane te bellen om navraag te doen over mogelijk invoerrechten. In Nederland worden er invoerrechten geheven bij producten boven een waarde van 22 euro.

Verzekeringskosten

Pakketen zijn niet standaard verzekert. Wanneer het zending waardevolle producten bevat is het aan te raden om het pakket te verzekeren. Dit kan je doen bij de gewenste vervoerder. Elke vervoerder hanteert andere administratiekosten. Om de voordeligste vervoerder te vinden bij een pakket versturen kan je het beste kijken op de website van CheapCargo.com. Hier kan je vervoerders vergelijken, voor zowel binnen als buiten de Europese Unie.

Looptijd

Ook de looptijd is afhankelijk van de vervoerder. Elke vervoerder hanteert voor elke bestemming eigen transit tijden. In tijden van Corona kunnen deze looptijden verschillen van de normale looptijden. Binnen Europa is de gemiddelde looptijd 1 tot 3 dagen, buiten Europa is dat 2 tot 5 dagen.

Coen Bouhuijs