Verschil tussen toners en inktcartidges

Verschil tussen toners en inktcartidges

Als u een bedrijfsprinter heeft is het goed dat u het verschil weet tussen toners en inktcartridges. Als u werkt bij de inkoopafdeling al helemaal. De goede vorm van inkt moet namelijk gekocht worden. Als de verkeerde gekocht wordt zal die niet in de printer passen. Dit kost geld en het gaat zeker voor andere problemen zorgen.  

Inktcartridges  

Inktpatronen worden gebruikt in inkjetprinters. De cartridge bevat vloeibare inkt die normaal in een spons zit. Wanneer u een document afdrukt, geeft de printkop inkt vrij waar deze op de pagina moet komen. Ze zijn er in het zwart en met drie kleurpatronen zijn andere kleuren in wezen nutteloos. De meeste printers kunnen ook in zwart afdrukken met een kleurencartridge. 

Toners  

Tonercartridges worden gebruikt in laserprinters. In plaats van vloeibare inkt zijn ze gevuld met een fijn poeder dat kan worden opgeladen met een magnetisch veld. Bij het afdrukken van documenten vangt een elektrisch geladen trommel fijne deeltjes op in een vooraf bepaald patroon. De laser verbrandt deze deeltjes vervolgens met warmte op de pagina. 

Het daadwerkelijke verschil  

Het belangrijkste verschil tussen inkt- en tonercartridges is hun levensduur. De typische levensduur van een inkjetcartridge is ongeveer 500 pagina’s, afhankelijk van hoe u afdrukt. Inktcartridges werken mogelijk vroegtijdig als koppen uitdrogen of verstopt raken. Daarom is het zo belangrijk om uw inkjetprinter thuis minstens één keer per week te gebruiken. Aan de andere kant drukken tonercartridges meestal minstens 2.000 pagina’s af, en grote laserprinters zelfs meer. Voor zo’n lange houdbaarheid mag je verwachten te betalen. Dit brengt ons bij een ander belangrijk verschil tussen de twee typen: kosten. Tonercartridges voor zeldzame of oude laserjetprinters kunnen zo duur zijn dat het bijna goedkoper is om de hele laserprinter te vervangen, niet alleen de toner. 

 

Coen Bouhuijs