Waar moet je op letten bij het kopen van een kantoorprinter?

Waar moet je op letten bij het kopen van een kantoorprinter?

Van zwart-wit tot realistische kleuren en van eenvoudige printers tot aan draadloze all-in-one apparaten: kantoorprinters zijn er een vele soorten en maten. Welke kantoorprinter past het beste bij het printgebruik bij jou op kantoor? En waar moet je op letten? We leggen het je uit in dit artikel!

Wat is het verschil tussen een kantoorprinter en een thuisprinter?

Printers voor thuisgebruik zijn gemaakt met gebruiksgemak als uitgangspunt en zijn daarom zeer compact. Doorgaans zijn thuisprinters all-in-one apparaten waarmee je draadloos kunt printen, scannen en kopiëren. Er bestaan thuisprinters met iets meer mogelijkheden zoals het printen van foto’s of dubbelzijdig printen.

Waar thuisprinters op vrijwel elk bureau passen is dat bij kantoorprinters eigenlijk nooit het geval. Kantoorprinters zijn gemaakt om zo snel en efficiënt mogelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het razendsnel printen van tientallen pagina’s en het automatisch dubbelzijdig scannen van documenten. Ook hebben kantoorprinters veel meer mogelijkheden dan reguliere compacte printers. Ze kunnen printen, scannen, kopiëren en faxen op verschillende formaten. Vaak printen kantoorprinters op hogere kwaliteit dan reguliere printers.

Een geschikte kantoorprinter kopen doe je zo

Welke kantoorprinter bij jouw situatie past is afhankelijk van het printgedrag van jou en je collega’s. Indien je weinig print en de printer enkel voor tekstdocumenten nodig hebt kun je het beste kiezen voor een (zwart-wit) printer met cartridges. Dit zijn goedkope inkjetprinters met hogere printkosten, omdat de cartridges waar de inkt in zit vrij duur zijn.

Speciale fotoprinters beschikken over meer cartridges dan de standaard vier die inkjetprinters gebruiken en hebben daardoor een groter kleurbereik. Indien je veel foto’s wil gaan printen kun je hier dus het beste voor kiezen, omdat deze op zeer hoge kwaliteit heldere kleuren en prachtige contrasten kunnen printen.

Als je verwacht de printer vaker te gebruiken kun je kiezen voor een iets duurdere kantoorprinter. Deze zijn in gebruik vele malen zuiniger en zijn zeer geschikt om ook rapportages, facturen en afbeeldingen in kleur mee af te drukken. Dit zijn laserprinters of printers met een inktreservoir. Zeker voor vrij intensief zakelijk gebruik is een laserprinter aan te raden. Deze apparaten gaan enorm lang mee, zijn zuiniger in gebruik en kunnen vele malen sneller printen.

Bedraad of toch draadloos

Bij aankoop van een kantoorprinter is het belangrijk om de verbinding in de gaten te houden. Om iedereen toegang te geven tot de printer kun je de printer aansluiten op het internet netwerk waar ook de computers van het personeel op aangesloten zijn. Er zijn echter ook printers die je kunt verbinden met het draadloze wifi netwerk. Dit is handig, omdat je hierdoor ook kunt printen vanaf een tablet of telefoon. Het enige nadeel is dat de printopdrachten dan vaak via een speciale app moeten worden gegeven.

Een nog uitgebreidere kantoorprinter kopen? Dat kan!

De meeste printers hebben tegenwoordig een scherm waarop je statistieken van de printer op bij kunt houden, zoals hoeveel papier er nog in de lade zit en hoe de inktniveaus er voor staan. Ook kun je hierop direct instellingen van de printer aanpassen en foutmeldingen bekijken.

Tot slot zijn er nog veel meer functies waar je voor kunt kiezen. Een automatische doorvoer is handig wanneer je veel scans of kopieën gaat maken. Met dit speciale hulpstuk kun je meerdere documenten tegelijk scannen.

Coen Bouhuijs