Wordt een milieuvriendelijk restaurant

Wordt een milieuvriendelijk restaurant

Veel klanten letten tegenwoordig erg op de milieuvriendelijkheid van een restaurant. Als een restaurant laat zien dat er veel aanpassingen zijn gedaan zodat het milieu gespaart wordt zal de klant een positief beeld krijgen en er vaker gaan eten. Wanneer een klant verontwaardigd is door de milieu uitputtende bedrijfsvoering zal de consument liever bij een milieuvriendelijk restaurant eten. Het is dus belangrijk om uw restaurant milieuvriendelijker te maken.  

Voedselverspilling tegengaan  

De eerste stap om een milieuvriendelijk restaurant te worden is de voedselverspilling tegen te gaan. Volgens de Green Restaurant Association verspilt het gemiddelde restaurant elk jaar tussen de 12.500 en 37.500 kilo voedsel. Wat kan een milieuvriendelijk restaurant hieraan doen? 

Markeer vervaldatums 

Wanneer uw chef-koks ingrediënten pakken, zorg er dan voor dat ze de ingrediënten selecteren die het dichtst bij de vervaldatum liggen. Plak stickers met een houdbaarheidsdatum op alle ingrediënten. Hierdoor zal minder voedsel over de datum gaan dat gewoon gebruikt kon worden. Als er dan teveel voedsel is kunt u minder producten inkopen. Uiteindelijk zal het meeste van het ingekochte voedsel worden gebruikt terwijl het nog vers is.  

Doneer overgebleven voedsel 

Elk restaurant heeft een voedselvoorraad waarbij snel producten teveel zijn ingekocht. Zelfs nadat er controles op voedselverspilling zijn ingevoerd zal er af en toe voorraad overblijven. Door het voedsel te schenken aan de voedselbank gaat er niets van verloren. Er kunnen dan andere mensen van profiteren die wat krapper bij kas zitten. Veel van die gezinnen zullen u hartelijk dankbaar zijn. Bovendien is het een goede manier om positieve media aandacht voor uw restaurant te krijgen. 

Wegwerpproducten  vervangen

Veel restaurants gebruiken allerlei wegwerpproducten van plastic. Plastic bekers, borden en bestek. Alle plastic wegwerpproducten bedragen bij elkaar jaarlijks tonnen aan plastic. Dit is erg schadelijk voor het milieu. Het is in 2021 in heel de Europse Unie verboden om wegwerpplastic te gebruiken. Er is daardoor dringend behoefte aan een alternatief. Het kan te duur zijn om te investeren in borden van keramiek die moeten worden afgewassen. Mokken voor koffie kunnen niet zomaar on-the-go worden meegegeven. Het is in deze gevallen slim om te schakelen naar wegwerpproducten van papier of karton. Zo zijn kartonnen koffiebekers veel minder schadelijk voor het milieu en ze kunnen ook gewoon meegegeven worden voor onderweg.  

 

 

Coen Bouhuijs