Wat is het beste moment om een tv te kopen?

Wat is het beste moment om een tv te kopen?

Bijna iedereen heeft er wel eentje in huis en er worden er ieder jaar weer meerdere uitgebracht: een televisie. Dagelijks kijken we gemiddeld 3 uur televisie, waarbij 65+ers vaak de 4,5 uur aantikken en kinderen en jongeren maar 1 uur. We kijken in die tijd steeds minder lineaire televisie. Vooral jongeren kijken vooral een serie of film via streamingsdiensten. Hoe dan ook blijft één van de belangrijkste en meest gebruikte apparaten in ons huis en soms is het daarom nodig om een nieuwe te kopen. Maar wanneer doe je dat precies en wat is het juiste moment?

Kapotte televisie

Is je televisie om wat voor reden dan ook kapot gegaan? Dan sta je voor een lastige keuze: ga je hem laten maken of koop je een nieuwe? Het beantwoorden van die vraag begint bij het uitzoeken wat er kapot is. Gaat de tv opeens op zwart, dan is hij vaak nog te maken. Is het beeld of geluid traag? Dan biedt een software update vaak een helpende hand. Met een streep door het beeld heen ben je meestal verder van huis. De reparatiekosten daarvan lopen vaak al snel op naar 75% van de nieuwprijs. Als die televisie al lang mee gaat, zal deze dit waarschijnlijk na een reparatie niet nog jaren doen. Dan is zo’n dure reparatie zonde en kan je beter een nieuwe televisie kopen waar je nog jaren plezier van zal hebben. Ook hebben veel merken na ongeveer 5 tot 8 jaar geen vervangende onderdelen meer op voorraad. Deze merken willen jou dan wel graag tegemoetkomen met een aanbod voor een nieuwe tv.

Oude televisie

Zolang een televisie niet kapot gaat, kan je er in principe heel lang mee doen. Er worden wel ieder jaar weer meerdere nieuwe televisies uitgebracht met de meest innovatieve features en functies die het tv kijken aangenamer en beter maken. Ook worden oude modellen televisies op een gegeven moment niet meer meegenomen in de updates. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld bij een Smart TV een app het niet meer doet, omdat deze niet meer geüpdatet kan worden. Maak jij daar wel veel gebruik van? Dan kan dat een goede reden zijn om een nieuwe televisie aan te schaffen.

Introductie van nieuwe televisies

Ieder jaar worden er in april, mei en juni nieuwe televisies uitgebracht door merken. Op het moment dat zo’n televisie op de markt komen, betaal je er natuurlijk de hoofdprijs voor. Heb je even geduld en koop je die bijna nieuwe televisie een jaar later, dan betaal je vaak al veel minder. Bij televisies in het hoge segment, zoals een grote OLED tv, kan dat soms zelfs 40% schelen en bij goedkopere televisies zo’n 20%. Geduld wordt daarmee dus zeker beloond!

Coen Bouhuijs