Zakelijke auto leasen; wat zijn de voordelen?

Zakelijke auto leasen; wat zijn de voordelen?

Wanneer je een onderneming hebt, heb je veel vaste lasten. De kosten van een auto is er hier één van, en wellicht gelijk een van de grootste. Je hebt de keuze om je wagenpark te kopen of te leasen. Wanneer je kiest voor leasen, heb je ook nog de mogelijkheid tussen zakelijke en private lease. Voordat je naar de leasemaatschappij gaat, is het verstandig om de voor- en nadelen alvast voor jezelf af te wegen. Wij helpen je hier natuurlijk  graag een handje bij!

Waarom kiezen voor leasen?

We zullen eerst eens gaan kijken naar de voordelen van leasen ten opzichte van kopen. Over het algemeen hebben leaseovereenkomsten een lagere maandelijkse betaling dan financiering bij een rechtstreekse aankoop. Hiernaast heb je geen onderhouds- of reparatiekosten en hoef je je geen zorgen te maken over de verkoop. Dat scheelt weer tijd! Ook niet onbelangrijk, de maandelijkse leasebetalingen zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. Daarbovenop mag je ook nog eens de BTW terugvorderen, fijn! Leasen is dus echt interessant voor zowel grote bedrijven als MKB en ZZP’ers.

Wat is het verschil tussen zakelijke en private lease?

Wanneer jij of jouw werknemer meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt – en dat is al snel – is een zakelijke lease juist interessant. Dat zou je misschien niet denken! Het is namelijk zo dat je dan een vast bedrag per maand aan bijtelling betaald. Hierna kun je een bijna ongelimiteerd aantal kilometers privé rijden. Rij je minder dan 500 privé kilometers, dan kun je beter kijken naar private lease. Hierbij betaal je namelijk geen bijtelling en kun je de zakelijke kilometers aftrekken van de winst.

Nog een belangrijk verschil is dat een zakelijke leaseauto gekoppeld is aan de werkgever. Wanneer jij naar een andere werkgever overstapt kan je deze vaak niet meenemen en moet je een afkoopsom betalen. Bij een private lease kan je deze wel gewoon meenemen. Laat je hierover goed informeren!

En als allerlaatste – maar zeker niet onbelangrijk – willen we je meegeven dat een private leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Dit houdt in dat als je een hypotheek wil afsluiten, dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van het bedrag.

Coen Bouhuijs