Pingelen

Het is een woord dat je niet vaak tegenkomt. Pingelen. Bekend bij menig auto- of veehandelaar, wat betekent dat je van een aangeboden bedrag iets probeert af te dingen. En dan zonder dat je er iets tegenover zet. De druk op de ander wordt daarmee opgevoerd en dat is waarschijnlijk ook waarom dit woord ook gebruikt wordt bij voertuigen. Deze pingelen namelijk ook wel eens. Dat wordt de druk zo opgevoerd dat er zelfontbranding plaatsvindt en er een vervelend resonerend geluid ontstaat. Vaak gaat dit ook gepaard met nadieselen waarbij de auto na het afsluiten blijft door pruttelen. Bij onderhandeling werkt dat ook zo, waarbij onnodig de druk wordt opgevoerd en het gevoel van de deal nog blijft doorgaan.

Wat maakt dat pingelen nou zo bijzonder

Bij pingelen gaat het er over om de ander zodanig te beïnvloeden dat hij overstag gaat en een beter aanbod doet. Dat gaat dan gepaard met het onder druk zetten en je positie te verbeteren. Dat is geheel anders dan bij onderhandelen op belangen. Bij voorbeeld bij het onderhandelen met leveranciers waar je een duurzame relatie wilt opbouwen. In de cursus onderhandelen en krijg wat je wilt leer je het onderscheid te maken tussen pingelen en het verkrijgen van een duurzame deal. |Dat doe je dan in een klas met een aantal personen die dat ook willen leren. Gezellig en vooral veilig want je kent de anderen niet, dus je kunt makkelijk op je bek gaan zonder dat je gezichtsverlies lijdt. En dat is wat de cursus zo bijzonder maakt. Even weg van de waan van de dag en in een ontspannen speer los komen van het pingelen en leren hoe je dat doet. En als je bovenal nog krijgt wat je wilt dan ben je helemaal koopman.

Wat er in de praktijk gebeurt.

Kijk maar eens om je heen wat er gebeurt bij een onderhandeling. Acht van de tien mensen proberen de ander onder druk te zetten. Alsof je een klein kind bent die zijn zin niet krijgt. Het gebeurt ons allemaal en dat zit zo in ons systeem dat het maar moeilijk te onderdrukken of te beheersen is. Want onze ego’s zijn zo gekrenkt als we onze zin niet krijgen en die beginnen dan op te spelen. Het is raar maar waar en dat is iets natuurlijks, wat we maar met moeite kunnen managen. Dus dat pingelen zit dicht bij onze natuur.

Coen Bouhuijs