App design: UI & UX

App design: UI & UX

User Interface-design (UI) & User Experience-design (UX) zijn twee termen die vaak voor hetzelfde worden gebruikt, maar beide andere betekenissen hebben. Benieuwd naar het verschil tussen de twee? In deze blog legt app designer DTT uit Amsterdam UI- en UX-design uit.

Wat is UX-design

UX-design staat voor user experience design. Bij UX-design staat de ervaring van de eindgebruiker, degene die de oplossing gebruikt, centraal. Dat kan gaan over een website, app, of tastbaar product, zoals een mobiele telefoon. 

UX-designers bekijken of er aan de belangen van de gebruiker wordt voldaan en stelt aanpassingen voor waar nodig. Het doel van een UX-designer is om de complete gebruikerservaring te optimaliseren, van bewustwording tot het product aanbevelen aan vrienden. Door constant met het totaalplaatje bezig te zijn, kan de gebruiksvriendelijkheid worden gegarandeerd. Daarom is het van belang om een UX-designer in het gehele proces mee te laten draaien: van strategisch plan tot optimalisatie van het product ver na de oplevering.

De manier waarop DTT de User Experience kan testen is door middel van een gebruikerstest. Gebruikerstesten kunnen waardevolle extra inzichten geven in de gebruiksvriendelijkheid van het app design. Knelpunten kunnen in een vroeger stadium worden ontdekt, wat leidt tot kostenbesparingen en conversieoptimalisaties.

Wat is UI-design

UI-design staat voor User Interface design. Een UI-designer richt zich op de look and feel van een product: de uitstraling, de presentatie, de leesbaarheid en meer. Een UI-designer ontwerpt een product van buttons tot animaties. Het doel van een UI-designer is om de branding toe te passen, de juiste afstemming te vinden tussen functioneel en emotioneel en het afleveren van een compleet design

Conclusie

Door te letten op UI- en UX-design kan je ervoor zorgen dat de gebruikers van jouw app een prettige gebruikerservaring hebben en de app zullen blijven gebruiken. Het is daarom belangrijk om beide concepten mee te nemen in verschillende fases van het ontwikkelingsproces.

Coen Bouhuijs