Breng jouw plastic footprint omlaag met deze tips!

Breng jouw plastic footprint omlaag met deze tips!

Plastic afval is overal. Het is op talloze manieren schadelijk voor het milieu en verantwoordelijk voor het vernietigen van leven onder water. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven die op de markt komen. En wanneer je toch plastic moet gebruiken, zorg er dan voor dat je het zoveel mogelijk hergebruikt en recyclet!

Gebruik herbruikbare voedselcontainers om mee te nemen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe vaak heb je een herbruikbare container bij de hand als je afhaalmaaltijden bestelt? Maar als je moedig genoeg bent om dit mee te nemen en een restaurant van tevoren laat weten dat je je eten erin wilt laten serveren, kun je elk jaar enorme hoeveelheden plastic afval omleiden. En misschien pikt het restaurant jouw idee wel op en gebruiken ze voortaan kartonnen bakjes!

Koop een herbruikbare waterfles

Als Europeanen herbruikbare waterflessen zouden gebruiken, zou elk jaar 6.741 ton plastic zwerfafval worden voorkomen. De gemiddelde persoon gebruikt namelijk elk jaar 150 plastic waterflessen voor eenmalig gebruik, en dat is natuurlijk verschrikkelijk. Investeer daarom in een mooie herbruikbare waterfles die fijn drinkt. Ga je veel naar het buitenland? Probeer dan eens een filterfles uit! Dan hoef je ook op reis geen plastic flesjes te gebruiken.

Gebruik een herbruikbare draagtas

Een plastic tas kopen wanneer je in de supermarkt of een andere winkel bent, daar doe jij toch niet aan mee? Neem zelf een herbruikbare tas mee tijdens het winkelen. Dit hoeft niet per sé een standaard Albert Heijn tas te zijn. Er zijn genoeg leuke tassen op de markt, sommige zijn zelfs gemaakt van gerecycled materiaal!

Gebruik wattenstaafjes met papieren stokjes

Ze lijken ze onschuldig, maar de wattenstaafjes die jij dagelijks gebruikt vervuilen het milieu. In de afgelopen jaren zijn er duurzame alternatieven ontstaan, waaronder wattenstaafjes met papieren stengels. Probeer er eens een uit!

Coen Bouhuijs