De 4 mogelijke uitslagen bij een selectie assessment

De 4 mogelijke uitslagen bij een selectie assessment

Niet altijd, maar steeds vaker als je voor een bepaalde functie solliciteert moet je een selectie assessment doen. Vooral als je echt heel specifiek voor een bepaalde functie solliciteert en je bent ook nog eens hoger opgeleid is zo’n assessment veelvoorkomend, namelijk circa 80% van deze gevallen.

 

Het einddoel

Het uiteindelijke doel van een selectie assessment is niks meer of minder dan het geven van een geschiktheid oordeel. In andere woorden: is de kandidaat wel of niet geschikt voor een bepaalde functie binnen een bedrijf of organisatie.

 

De 4 mogelijke uitslagen

Nadat er een selectie assessment is afgenomen bij de kandidaat voor de desbetreffende functie rolt er een uitslag uit deze test. Er zijn 4 mogelijke uitslagen:

  • Een positief advies: de kandidaat is geschikt voor de desbetreffende functie
  • Een positief advies, mits…: de kandidaat is wel geschikt voor de desbetreffende functie, maar er zijn nog wel een aantal punten waarop de kandidaat zich zou moeten ontwikkelen om de functie goed uit te voeren. Het uiteindelijke besluit is dan afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die de werkgever aanbiedt om de kandidaat verder te laten ontwikkelen.
  • Een negatief advies, tenzij…: de kandidaat is niet geschikt voor de functie, omdat er op een aantal punten, die de werkgever heel belangrijk vindt, onvoldoende wordt gescoord. Een advies wordt negatief als er in het algemeen te veel competenties onvoldoende worden beoordeeld. Maar ook als er een specifieke competentie onvoldoende wordt beoordeelt die heel erg belangrijk wordt geacht door de werkgever.
  • Een geheel negatief advies: als de kandidaat onvoldoende heeft gescoord op de cognitieve capaciteitentest, omdat er vanuit wordt gegaan dat de cognitieve intelligentie niet tot nauwelijks te ontwikkelen is.

Veel van de uitslagen van een selectie assessment vallen in de tweede en de derde categorie. Dat is goed nieuws! Want je zou in beide gevallen nog gewoon kunnen worden aangenomen voor de functie. Er zijn nog wel verbeterpunten, maar wat zou het leven zijn zonder uitdagingen, nietwaar?

Coen Bouhuijs