De grootste verschillen tussen elektrisch rijden en op benzine rijden

De grootste verschillen tussen elektrisch rijden en op benzine rijden

Als u op zoek bent naar een nieuwe auto die op een kostenefficiënte manier brandstof verbruikt of uw CO2-uitstoot wilt verminderen, kijkt u misschien naar een elektrische auto voor uw volgende nieuwe auto. Maar er zijn redelijk wat verschillen tussen elektrisch rijden en rijden op benzine waarvan u op de hoogte moet zijn. In dit artikel worden enkele van deze verschillen belicht.

Allereerst is er natuurlijk het verschil tussen de motoren. Met een elektrische motor wordt veel minder geluid veroorzaakt dan met een benzinemotor. Dit komt doordat bij een benzinemotor energie wordt opgewekt door gecontroleerd mini-ontploffingen tot stand te brengen in de motor zelf. Dit effect vermijdt u dus met een elektrische auto, zodat uw auto veel stiller is. Een elektrische auto is zelfs zo stil dat er aan wetgeving gewerkt wordt waarbij de auto verplicht luider moet zijn met kunstmatige geluiden doordat het anders gevaarlijke verkeerssituaties op kan leveren.

Het tweede verschil tussen elektrisch en op benzine rijden is op het vlak van tanken. Bij een elektrische auto moet u de auto voor een langere tijd laten staan voor het genoeg energie heeft om verder te rijden. Bij een benzineauto moet, u raadt het al, alleen wat benzine bijgevuld worden voor een onmiddellijk effect. Voor het bijvullen van benzineauto’s kan u alleen bij een tankstation terecht, terwijl u met elektrische auto’s verschillende opties hebt. Voor het opladen van een elektrische auto moet u uw auto aan een laadpunt verbinden. Deze laadpunten staan vaak op publieke parkeerplaatsen. Hoewel het aantal laadpunten gelimiteerd is, komen er steeds meer verschillende punten bij. Daarnaast kan u zelf een laadpaal in uw garage installeren. Dat betekent dat u de auto s’ nachts kan opladen zodat hij altijd met een volle batterij voor u beschikbaar is in de ochtend. Over het algemeen is het vele malen goedkoper om elektrisch te rijden als het aankomt op het vlak van brandstof.

Een ander wezenlijk verschil tussen elektrisch en op benzine rijden is het verschil in CO2-uitstoot. Bij een elektrische auto of elektrische suv vindt er alleen een CO2 uitstoot plaats tijdens de productie van de onderdelen van de auto. Dat betekent dat er tijdens het autorijden zelf nul procent CO2-uitstoot is. Dat staat in groot contrast met benzineauto’s, waarnaast bij de productie van de auto zelf er tijdens het rijden hoge CO2-uitstoot plaatsvindt. Als u dus een minder grote impact wil hebben op klimaatverandering is een elektrische auto een uitstekende keuze.

Tot slot is het over het algemeen goedkoper om elektrisch te rijden vergeleken met op benzine rijden. Naast dat elektriciteit zoals eerder besproken een goedkopere brandstof kan zijn, heeft u bij een elektrische auto ook minder onderhoudsbeurten nodig. Dit komt doordat u geen benzinemotor gebruikt waar zwaardere chemische reacties plaatsvinden. De bewegende delen in een elektromotor zijn vele malen minder, waardoor er minder onderhoud nodig is. Daarnaast biedt de overheid vele soorten belastingvoordelen en stimulaties om meer mensen aan te moedigen elektrisch te rijden. U kan bij een elektrische auto leasen ook van vele van deze voordelen gebruik maken.

Dit waren de grootste verschillen tussen elektrisch rijden en op benzine rijden. Hopelijk zorgt alle informatie in dit artikel ervoor dat u een doordachte keuze kan maken op het vlak van een andere auto aanschaffen.

Coen Bouhuijs