Hoe kan ik een boek schrijven en uitgeven?

Hoe kan ik een boek schrijven en uitgeven?

Lezen is altijd al populair geweest. Vroeger was dit de enige manier voor mensen om informatie tot zich te kunnen nemen en sociale media bestond nog niet. Maar zelfs tegenwoordig, met alle technologieën, lezen mensen graag. Waar niet vaak over wordt nagedacht, is het proces waar de schrijver doorheen moet wanneer hij of zij het boek wil publiceren. Dit is een lastig traject met enorm veel aandachtspunten en dingen om rekening mee te houden. Hoe kan je dan als schrijver een boek uitgeven

Het schrijven van het verhaal

Een boek uitgeven begint natuurlijk met het schrijven van een verhaal. Dit is zonder twijfels datgene wat het langste duurt. Auteurs krijgen vaak te maken met de bekende ‘writers block’. Dit zijn periodes waarin schrijven veel moeite kost en er weinig tot geen inspiratie te vinden is. Het schrijven van een verhaal kan meerdere redenen hebben. Het kan een hobby zijn, een echte baan, of wellicht wil je een bepaalde boodschap overbrengen of een waargebeurde gebeurtenis publiceren. Waar het boek ook over gaat, het maken van een opzet is vaak de eerste stap. 

 

Vervolgens is het verstandig om gewoon te beginnen met schrijven. Zorg ervoor dat je in grote lijnen vastgelegd hebt hoe het verhaal eruit komt te zien en welke onderwerpen je allemaal in het boek wil verwerken. Hier kun je op terugkijken wanneer je vastloopt. Geef jezelf genoeg tijd om het verhaal na te lezen en veel inspiratie op te doen.

Boek uitgeven: hoe doe je dit?

Wanneer het verhaal helemaal af is, is het tijd om het te gaan publiceren. Dit kan het best met behulp van een uitgever. Dat is een bedrijf dat jou helpt met het beschikbaar stellen van het boek voor het publiek. Zaken zoals de omslag, lay-out en papiersoort komen tijdens dit traject aan bod. De omslag en het lettertype van het boek geven het verhaal karakter. Om het karakter te versterken kan er gekozen worden om illustraties toe te voegen. Wil je het boek uitgeven in binnen- en buitenland? Dan moet nagedacht worden over de vertaling. Als laatste stap wordt het boek gepubliceerd en kan, na lang werken, het publiek jouw verhaal lezen!

Coen Bouhuijs