Hoe veranderde ons kantoor in coronatijd?

Hoe veranderde ons kantoor in coronatijd?

Toen het coronavirus in ons land toesloeg, werd alles anders. Ook de manier waarop we met elkaar werken veranderde drastisch. Thuiswerken werd de norm, evenals afstand houden op de werkvloer en een grotere aandacht voor onze gezondheid. Het kantoor van de toekomst zag er plotseling anders uit. Welke van deze trends zijn blijvertjes, en hoe kun je je kantoor goed voorbereiden op de komende jaren? In dit artikel zetten we de trends op een rijtje, en vertellen we je waar je op kunt letten bij het (her)inrichten van een kantoorruimte. Lees dus snel verder!

 

Aandacht voor de gezondheid

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de gezondheid van de medewerker. Het kantoor moest opnieuw uitgevonden worden, en de ruimte bieden om ook mensen met een kwetsbare gezondheid veilig te kunnen laten werken. Je kunt op meerdere gebieden rekening houden met de gezondheid van je werknemers. Ga je bijvoorbeeld een bureaustoel kopen? Let er dan op dat die op verschillende manieren te verstellen is. Op die manier kun je de bureaustoel perfect aan laten sluiten op het lichaam van de gebruiker, en verminder je het risico op lichamelijke klachten. Een ergonomische stoel is een belangrijk onderdeel van elke werkplek, of het nu gaat om een bureauplek of een vergaderplaats. 

 

Thuiswerken: niet meer weg te denken

Een ontwikkeling die waarschijnlijk niet snel van het toneel verdwijnt, is thuiswerken. Tijdens de coronacrisis moest het wiel hiervoor in een razend tempo uitgevonden worden. Inmiddels heeft elk bedrijf de technologie en kennis in huis om thuiswerken in ieder geval voor een deel van het personeel mogelijk te maken. Gedeeltelijk thuiswerken biedt ook de medewerker mogelijkheden, bijvoorbeeld om werk en privé elkaar minder in de weg te laten lopen. Het is dus een goed idee dit voor een deel te blijven ondersteunen, ook wanneer we weer volledig naar kantoor terug mogen keren.

 

Richt elke werkplek flexibel in

Ook flexibel werken wordt steeds belangrijker. Door je medewerkers te vertrouwen en hen de ruimte te geven hun tijd deels flexibel in te richten, kun je hen aan je bedrijf binden. Ben je bezig om je kantoor in te richten, of wil je een bestaande ruimte herinrichten? Houd dan rekening met flexibele werkplekken. Door verschillende zones in te richten, zoals een vergaderzone en een concentratiezone, kunnen medewerkers ook binnen het kantoor flexibel aan het werk. Ze kiezen hun werkplek uit op basis van wat hun werkzaamheden op dat moment vereisen. Daarmee biedt je te allen tijde de juiste ondersteuning.

 

Coen Bouhuijs