Maak het jezelf makkelijk met een schoonmaak robot

Maak het jezelf makkelijk met een schoonmaak robot

De meest bekende vorm van een schoonmaak robot is wel de robotstofzuiger: een slimme stofzuiger die automatisch en zelfstandig de vloer schoonmaakt middels een handmatig ingesteld programma. Maar daar stopt de techniek niet. Tegenwoordig kunnen robots veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het desinfecteren van ruimtes en oppervlakken. Met name in de horeca en in de zorg wordt er steeds vaker gekozen om het schoonmaakproces te robotiseren. Daardoor houdt personeel meer tijd over om aan gasten of patiënten te besteden. 

 

Wat is een schoonmaak robot?

Er bestaan diverse robots met ieder hun eigen taak. Zo zijn er robots die kunnen vegen, dweilen en stofzuigen. Het desinfecteren van ruimtes was tot voor kort ook een menselijke taak. Er is tegenwoordig een schoonmaak robot die deze taak op zich neemt. De robot wordt gevuld met desinfectiemiddel en gaat autonoom aan de slag wanneer er een opdracht gegeven wordt. Dankzij de slimme technologie identificeert de schoonmaak robot objecten en obstakels en kan het verschillende ruimtes van elkaar onderscheiden. Het is tevens mogelijk om de robot ook te laten desinfecteren terwijl deze onderweg is naar een ruimte, zodat de kans op kruisbesmetting kleiner wordt. Na het afronden van een opdracht keert de robot zelf weer terug naar het oplaadstation.

 

Een schoonmaak robot is er voor allerlei toepassingen

De COVID-19 pandemie heeft voor een hoop nieuwe ontwikkelingen gezorgd in de wereld van schoonmaak robots. Niet alleen Nederlandse huishoudens zien steeds vaker het nut en de voordelen van geautomatiseerde reiniging in, maar ook de horeca en zorginstellingen doen regelmatig beroep op robots. Het personeelstekort krimpt in waardoor werknemers meer tijd hebben om te besteden aan persoonlijke aandacht. Met één druk op de knop worden ruimtes grondig gereinigd zonder dat er mensen aan te pas moeten komen die mogelijk zelf besmet raken. De robots zijn daarnaast gratis aan het werk en zijn altijd beschikbaar, dus ook na afloop van een dienst kan het apparaat gewoon zijn werk blijven doen. Doordat ze autonoom zijn hoeft er geen personeel aan te pas te komen om de robot na gebruik weer op te ruimen; dat doen deze namelijk zelf al. Ook lopen ze personeel en anderen niet in de weg dankzij slimme sensoren. Kortom: alleen maar lof!

 

Coen Bouhuijs