Sta jij als ZZP-er 24/7 klaar voor je opdrachtgevers

Sta jij als ZZP-er 24/7 klaar voor je opdrachtgevers

Het is altijd een lastige beslissing wanneer je na jarenlang in loondienst te zijn geweest de stap overweegt om als zelfstandige aan de slag te gaan. Daarbij hangt het er natuurlijk vanaf in welke branche je actief wilt zijn. Als vakman of fysiek technisch beroep zul je bijvoorbeeld moeten investeren in een werkplaats of gereedschap. Ga je een gebouw huren of heb je genoeg aan een studeerkamer of een flex-plek waardoor je sommige kosten laag kunt houden. Kortom, er komt heel wat bij kijken om de stap naar zelfstandigheid te maken

 

Beding

Voor sommigen zal het een sprong in het diepe zijn terwijl anderen een businessplan en een compleet stappenplan maken voordat ze zich bij Kamer van Koophandel gaan inschrijven. Werk je al jarenlang voor een baas dan is het raadzaam om ook de kleine lettertjes van je arbeidscontract er nog eens op na te lezen. Daar kan namelijk een concurrentiebeding in staan. Meestal houdt dat in dat je in een bepaalde straal van waar je huidige werkgever is gevestigd niet aan de slag mag gaan in dezelfde branche. Toch hoeft het geen onoverkomelijke hindernis te zijn als je hier bij ontslagname duidelijke aanvullende afspraken zwart wit op papier zet. Zo weet je dan precies wat jouw mogelijkheden zijn, terwijl het eventuele gerechtelijke procedures voorkomt.

 

Vindbaar

Het je je business rapport klaar en zijn er geen noemenswaardige hindernissen om een eigen bedrijf te beginnen dan is niet alleen een fysieke plaats om te werken belangrijk, maar ook je digitale omgeving dient te staan als een huis. Daar gaan beginnende mkb-ers in kleinere dorpen nogal eens de mist in. Een winkelpandje in de dorpsstraat blijkt een ideale locatie die je vol passie gaat inrichten. Een nieuwe radiator, nieuw meubilair en hippe kleurstelling maken het plaatje compleet. Na de grote opening wordt het na een week ineens rustig en blijven de klanten weg. Aan een representatief uiterlijk licht het meestal ook niet. Nette zakelijke schoenen en een mooie combinatie zorgen ervoor dat je het visitekaartje van de winkel bent. Toch lijkt het vaak niet genoeg te zijn. Daarna volgt het besef dat een mooie website of een facebookpagina niet genoeg is om goed vindbaar te zijn. Het online digitale huis blijkt enorm verstopt te zitten en wordt weggedrukt door concurrent collega’s die in dezelfde branche werkzaam zijn. Ja, zichtbaar worden bij google is toch een vak apart. Kennis die het slimme neefje die de website heeft gebouwd niet in huis had.

 

SEO Proof

Vindbaarheid is ook voor ZZP’ers zonder winkel of kantoor van levensbelang. Op elk platform moet je gevonden kunnen worden. Zonder een goede website en aantrekkelijke social media kanalen is het tegenwoordig moeilijk business doen. Een starter heeft het nadeel dat hij nog niet het voordeel van mond-tot-mond reclame heeft dus hij of zij zal z’n website goed op orde moeten hebben. Eigenlijk is een goede website de eerste stap die je moet zetten als je van plan bent om als zelfstandige van start te gaan. Begin daarmee het liefst een jaar van te voren, ruim voordat je trots met je papiertje de Kamer van Koophandel uit loopt. Bouw je site SEO proof zodat je bij de start van je nieuwe bedrijf op voor jou belangrijke zoekwoorden op de eerste pagina van google staat.

Coen Bouhuijs