Waarom kurkuma een superfood is

Waarom kurkuma een superfood is

Kurkuma is een geliefd specerij. Het kan voor diverse recepten gebruikt worden, van een smaakvolle Indiase viscurry tot aan een thee of latte vol kruiden. Kurkuma is bij veel supermarkten verkrijgbaar. De laatste jaar gebruiken meer en meer mensen dit kruid, wat ook wel bekend staat als curcumine. Andere namen waaronder dit kruid bekend staan zijn Indiase geelwortel, koenier, koenjit en kunyit. Dit specerij heeft een opvallend gele kleur. Hieronder vertellen we je meer over kurkuma en wat dit kruid zo speciaal maakt.

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die van origine afkomstig is uit Maleisië. De Curcuma longa is de plant waarvan de wortel gebruikt wordt om deze specerij uit te winnen. De smaak kan getypeerd worden als bitter. Het is een kruid dat je van zichzelf kunt gebruiken binnen recepten, maar kurkuma maakt ook onderdeel uit van andere kruiden. Een goed voorbeeld hiervan is kerriepoeder. Dit kruid heeft een gele kleur, en ook aan kerriepoeder geeft dit kruid de karakteristieke gele kleur. Ook als je deze specerij aan bijvoorbeeld rijst toevoegt, ontstaat er een gele kleur. Het wordt daarom ook geregeld als kleurstof gebruikt.

 

Hoe gezond is kurkuma?

Van oudsher wordt het poeder van deze specerij in India gebruikt om diverse kwaaltjes tegen te gaan. Eén van de bestanddelen van kurkuma is curcumine. In zuivere vorm wordt curcumine vaak gebruikt als ingrediënt voor voedingssupplementen. Dit is niet zonder reden. In pure vorm kunnen de bioactieve stoffen een positieve werking hebben op ontstekingen. Tevens bindt deze stof zich aan giftige metalen in het lichaam.

 

Daarom eet je kurkuma

Kurkuma is een smaakvolle specerij die je aan diverse recepten toe kunt voegen. Niet alleen voegt het zijn eigen smaak toe aan een gerecht, maar dit kruid is ook nog eens gezond. Voor voedingssupplementen wordt er gebruik gemaakt van curcumine. Deze stof, ontstaan in dezelfde plant, heeft een ontstekingsremmende werking.

 

 

Coen Bouhuijs