Wanneer gebruik je welke vorm van assessment?

Wanneer gebruik je welke vorm van assessment?

Er zijn een aantal verschillende vormen van assessment. Het gaat dan om vormen als Selectie assessment, ontwikkelingsassessment of loopbaanassessment. Om te beginnen gebruik je selectie assessment op momenten dat je als bedrijf of organisatie op zoek bent naar kandidaten voor een bepaalde functie. In deze situatie wil je dus een kandidaat selecteren en vind je het belangrijk dat een kandidaat voldoet aan bepaalde eigenschappen. Bij ontwikkelingsassessment gaat het vooral, zoals het woord het eigenlijk al zegt, om de ontwikkeling van een persoon. Het is dan ook de bedoeling dat een persoon beter leert waar hij of zij zich kan ontwikkelen.

Waar kan je assessments tegen komen?

Assessments kunnen in verschillende situaties voorkomen, denk aan sollicitatieprocedures of een loopbaanbegeleiding. Het gaat er in ieder geval om dat assessments voor komen op momenten dat het belangrijk is om te meten wat een persoon zijn of haar eigenschappen zijn. Dit betekent dus dat assessments vaak voor kunnen komen. De meest gebruikte en daarmee ook de meest populaire assessment is selectie assessment. Deze vorm wordt meestal in sollicitatieprocedures gebruikt. In elke situatie wil je wat anders meten want in elke situatie zijn andere eigenschappen van belang. Ook binnen selectie assessment kunnen er mogelijk verschillen zijn in de assessments. Je test namelijk niet altijd hetzelfde.

Wie ontwikkelt assessments?

Assessments worden ontwikkelt door een groep mensen die hier gespecialiseerd in zijn. Dit zijn mensen die samen een assessmentbureau vormen. Een assessment bureau creëert op basis van bepaalde psychologische modellen en theorieën tests die een aantal vaardigheden zouden kunnen meten. Deze assessmentbureaus moeten zich houden aan een aantal regels en codes waar zij zich aan moeten houden. Zoals codes van het Nip.  Nip is het nationaal instituut voor psychologen. Assessments moeten daarnaast betrouwbaar en valide zijn, ook hierin zijn de ontwikkelaars van assessments in gespecialiseerd. Het moet namelijk wel zo zijn dat de tests meten wat gemeten moet worden en dat de uitkomsten betrouwbaar zijn.

Coen Bouhuijs