Alles wat je moet weten over propolis!

Alles wat je moet weten over propolis!

Propolis is een middel dat bacteriën en schimmels doodt. Het wordt gemaakt door de honingbij. Wil je graag propolis kopen? Dat kan op honingwinkel.nl. Naast propolis vind je er allerlei andere soorten honing, zoals biologische honing en streekhoning. Weet je nu niet helemaal was propolis is en wat het doet? Dat is logisch. In dit artikel lees je alles over propolis.

 

Wat is propolis?

Propolis een een hars-achtig goedje dat geproduceerd is door honingbijen. De kleur is geel tot donkerbruin, afhankelijk van de soort bomen en bloemknopen waar de bijen op hebben gezeten. De bijen gebruiken propolis vooral om de bijenkorf schoon te maken en eventuele schade te repareren. Propolis doet namelijk dienst als een soort lijm. Bovendien gebruiken de bijen propolis om hun korf te beschermen. Aangezien bijen niet willen dat ‘vreemde bijen’ hun korf binnen komen, dichten ze de klieren en spleten van hun korf af. Zo kunnen alleen bijen die ‘welkom zijn’ de korf in komen.

 

De werking van propolis?

Propolis werkt tegen schimmels, maar hoe komt dat eigenlijk? In propolis zit de stof pinocembrin. Deze stof bestrijdt schimmels actief. Propolis wordt dan ook vaak gebruikt om voedsel langer te kunnen bewaren. Maar het wordt voor nog veel meer doeleinden gebruikt. Je kunt er wonden mee helen en het helpt tegen verschillende aandoeningen, waaronder acne, eczeem en brandwonden. Als je verkouden of grieperig bent, kun je het middel gebruiken om de koorts en het hoesten te verminderen. Sommige studies verklaren dat propolis zelfs borstkanker kan voorkomen, dankzij de tumorale eigenschappen van het middel.

 

De verschillende soorten propolis

Propolis is in verschillende vormen te verkrijgen. Er bestaan propolis siroop, propolis tinctuur, propolis tandpasta, propolis spray, propolis druppels, propolis poeder, propolis zalf, propolis balsem en propolis capsules. Alle verschillende vormen zijn effectief. Propolis wordt door veel mensen beschouwd als een medicijn, maar dat is het officieel niet. Een farmaceutisch medicijn moet namelijk aan allerlei eisen voldoen en een vaste vorm hebben.

 

 

Coen Bouhuijs