Efficiënt thuiswerken of sociaal zijn op kantoor?

Efficiënt thuiswerken of sociaal zijn op kantoor?

Zakelijke vergaderingen hebben al lange tijd niet meer fysiek plaatsgevonden, al betekende dat niet dat er geen contact geweest is tussen collega’s. Op allerlei manieren kon personeel gedurende de lockdown als gevolg van het coronavirus namelijk digitaal met elkaar in contact komen, zoals via communicatieplatformen, per mail of middels een belletje. Echter, velen merkten al snel dat je online ook prima voor de dag kon komen door alleen een nette blouse te dragen en een lik gel in het haar te doen. Je collega’s zagen immers alleen je schouders, hals en gezicht op hun laptopscherm. Nu het thuiswerkadvies echter langzamerhand komt te vervallen, zullen we meer tijd in de ochtend uit moeten trekken om goed voor de dag te kunnen komen. Echter, hoe ging dat ook alweer en zouden sommige thuiswerkgewoontes niet de nieuwe norm kunnen worden?

De efficiëntie van thuiswerken

Waar het thuiswerkadvies eerst veel weerstand opriep onder werkenden, zien velen inmiddels ook de voordelen ervan in. Zo wordt men niet constant gestoord door een collega met een vraag, waardoor we in alle rust opdrachten en taken kunnen afwerken. Daarbij komt dat je presentaties van collega’s aanzienlijk beter kunt volgen, doordat de presentatie je gehele scherm inneemt en het geluid door oortjes van goede kwaliteit is. Bovendien is het niet eens noodzakelijk om zachte lenzen in te doen voor veraf, omdat het scherm zo’n zeventig centimeter van je gezicht verwijderd is.

Van thuiswerken naar het werken op kantoor

Hoewel er zeker iets te zeggen valt voor de voordelen van thuiswerken, blijkt sociaal contact en fysieke aanwezigheid op kantoor een essentieel onderdeel te zijn van het werkleven. Een praatje bij het koffiezetapparaat, lachen in de pauze en een korte bespreking van een opdracht zijn namelijk van groot belang voor een prettige werkervaring. Kun jij binnenkort dus naar kantoor? Snel de nieuwe kleurlenzen in en geniet van je eerste post-corona werkdag!

 

Coen Bouhuijs