Hoe richt je de ideale thuiswerkplek in

Hoe richt je de ideale thuiswerkplek in

Hoewel thuiswerken niet meer de norm is hebben veel mensen ontdekt dat het best fijn kan zijn vanuit huis te werken. Of misschien ben je wel zelfstandige en werk je dus altijd vanuit huis. Een goede werkplek is daarbij een belangrijke voorwaarde. Een plek waar je geconcentreerd kunt werken zonder gestoord te worden. Hoe richt je de ideale thuiswerkplek in?

 

  • Goede stoel

De kans is groot dat je een flink deel van de dag zittend achter een bureau doorbrengt. Een goede stoel die prettig zit en die je in hoogte kunt verstellen is een eerste vereiste. Het laatste dat je wilt is aan het einde van de dag uit je stoel komen met spierpijn.

  • Raamdecoratie

Raamdecoratie zorgt er voor dat je geen inkijk hebt van buiten, maar ook dat je niet wordt afgeleid door alles wat er buiten gebeurd, zoals langsrijdende auto’s of de hond van de buren. Neutrale raamdecoratie zoals grijze gordijnen leiden niet te veel af in een interieur en passen tegelijk in (bijna) alle woonstijlen.

  • Groen

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat groen goed is voor de concentratie en het humeur van mensen. Je kan een wand groen schilderen, maar ook een paar leuke planten in de kamer zetten. Voordeel van planten is dat ze de lucht in een kamer zuiveren en helpen een droge lucht tegen te gaan.

  • Lucht

Frisse lucht is belangrijk voor de concentratie. In een bedompte kamer werken zorgt vaak voor hoofdpijn aan het einde van de dag. Je hoeft niet de hele dag met het raam open te zitten, maar af en toe even luchten doet wonderen.

  • Licht

Zorg voor voldoende licht in een werkruimte. Daarbij gaat de voorkeur uit naar natuurlijk licht. Is (voldoende) natuurlijk licht niet mogelijk? Zoek dan naar een lamp die zacht licht geeft. Hard licht zoals van een tl-lamp geeft vaak hoofdpijn.

  • Beweging

Blijf niet de hele dag achter je bureau zitten, maar ga af en toe even de werkkamer uit. Naar de keuken om thee te zetten, even een blokje om, of een rondje door de tuin. Al is het maar vijf minuten. Als je even je gedachten verzet ben je daarna veel geconcentreerder en productiever aan het werk dan wanneer je de hele dag in de werkkamer blijft zitten.

Coen Bouhuijs