Last van je rug? Tips voor een goede werkhouding

Last van je rug? Tips voor een goede werkhouding

Een goede zit- of sta-houding tijdens je werk is erg belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Veel mensen zijn zich hier bewust van. Helaas zijn er bijna 70 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun spieren als gevolg van een verkeerde houding tijdens werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning vergt daarom aandacht.

Tips voor zitten tijdens werk

Elke dag werken er ruim drie miljoen Nederlanders achter de computer, wat niet zo gek is. Nu we veel thuiswerken, zitten mensen nog meer achter de computer omdat ook alle vergaderingen en calls achter de computer plaatsvinden. De maximale gezondheidsduur achter de computer is 6 uur per dag, maar de meeste mensen gaan hier overheen. Ten eerste is het belangrijk dat je computer recht voor je staat op ooghoogte, met armlengte afstand. Ten tweede is het belangrijk dat je je voeten plat op de grond kan plaatsen en een actieve zithouding aanneemt. Een ergometische bureaustoel is hierbij ideaal. Zorg ervoor dat je goed achteruit zit en dat je rug goed ondersteund wordt door de rugleuning. Bel je regelmatig? Dan is een headset onmisbaar!

Oefeningen

Wanneer je last hebt van je nek, rug of schouders kan het geen kwaad om af en toe oefeningen te doen. Het is absoluut een aanrader om tijdens je werk ook regelmatig te bewegen, maar extra oefeningen kunnen geen kwaad. Om rugpijn te verminderen kan je op de grond gaan liggen en vervolgens je knieën heen- en weer te bewegen (van links naar rechts). Het kan ook helpen om attributen te gebruiken zoals de wobbel pro. De wobbel is een balansbord die doorgaans door kinderen wordt gebruikt maar ook mega effectief kan zijn voor werkers die gezondheidsklachten hebben. Oefeningen met een de wobbel wordt ook wel wobbel yoga genoemd. De wobbel pro is een luxe versie van de wobbel. De wobbel pro is echt een aanrader, voor zowel jong als oud.

Coen Bouhuijs