Tips om leegstaande kantoorpanden aan te pakken

Tips om leegstaande kantoorpanden aan te pakken

Nu het verplichte thuiswerken niet meer van toepassing is en de economie redelijk op stoom is zou je zeggen dat er zeker kantoorpanden nodig zijn. Maar dat er minder  kantoorpanden leegstaan, is helaas geen echte realiteit. In Nederland staat er zo’n slordige 60 miljoen m2 aan vastgoed leeg. Vooral in commerciële panden is er steeds meer leegstand waar te nemen. Vaak heeft dit te maken met uitstraling, duurzaamheid, inpandige techniek en de flexibiliteit van de inrichting. We willen een gebouw met de modernste faciliteiten, de hoogste duurzaamheid en de groenste omgeving.

 

Deze leegstand brengt logischerwijze meerdere risico’s met zich mee:

  • Kans op verloedering van gebouwen
  • Mogelijke toename van criminaliteit
  • Waardeverlies van leegstaand vastgoed kan door het domino-effect leiden tot meer nieuwe leegstand
  • Vermindering van imago van een gebied
  • Onnodige verspilling van energie

 

Wat zijn de mogelijkheden?

 

Om de leegstand van een kantoorpand aan te pakken en er voor te zorgen dat er snel nieuwe huurders voor gevonden worden, is het zaak om allereerst te zorgen voor een moderne en duurzame uitstraling. Een vergroening van het pand en het terrein er omheen doet snel wonderen.

 

Tips:

 

  1. Maak de gevel van het pand perfect schoon
  2. Schilder het pand in moderne kleuren
  3. Ruim het voorterrein en eventueel omliggende terreinen op.
  4. Creëer voor het pand een natuurlijke groene tuin. Zaai hier een bloemenmengsel in zoals bijvoorbeeld Holland mengsel.
  5. Plaats een laadpaal voor elektrische auto’s en maak er een groene parkeerplek van.

De jonge generatie

 

Jongere generaties werken vaak liever op kantoor dan thuis. De kantooromgeving is uitermate belangrijk om in te leren werken, op kantoor leer je ook sneller door de interactie met collega’s. Een duurzame, groene en technologisch hoogstaande omgeving trekt jongere generaties aan. Maak het daarom groen en duurzaam. Breng de nieuwste technologische gadgets en snufjes aan. En maak het vooral aantrekkelijk. Laat het pand iedereen uitnodigen! 

 

Vergroening met bloemenmengsels en grasmengsels

 

De tuin, het voorterrein en de parkeerplekken veranderen door bovenstaande aanpak in een schitterend groene omgeving. Met de verschillende seizoenen verandert de bloemenpracht ook steeds. Dat komt omdat in de bloemenmengsels een grote variëteit zit aan soorten die op verschillende momenten kiemen en tot bloei komen. Na het zien van deze vergroening, de verduurzaming van het pand, de intern en extern toegepast nieuwe technologie, wil iedereen het pand als nieuwe werkomgeving.

Coen Bouhuijs