Wat is het beste relatiegeschenk voor uw bedrijf?

Wat is het beste relatiegeschenk voor uw bedrijf?

Om een goede relatie te onderhouden met uw leveranciers, personeel, bestaande klanten of zakelijke relaties is het gebruikelijk om af en toe een cadeau toe te sturen. De vraag is dan, wat is nou het beste cadeau om aan deze mensen te geven?

Wanneer worden relatiegeschenken meestal verstuurd?

Traditioneel gezien worden de meeste relatiegeschenken verstuurd in de maanden december en januari. In december viert men Sinterklaas en is het al helemaal in de stijl van dat feest om een cadeautje weg te geven. In januari viert men het nieuwe jaar en vele bedrijven pakken die kans aan om meteen een cadeau te geven naar aanleiding van een ‘succesvol nieuw jaar’. 

Andere populaire tijden om relatiegeschenken te versturen zijn rond Pasen en Koningsdag. Bij deze feesten is het vaak makkelijker om een cadeau te geven omdat deze feestdagen al een eigen thema hebben en hier gemakkelijk op in te haken is.

Dat dit de meest populaire datums zijn betekent niet dat er verder in het jaar geen relatiegeschenken worden gegeven. Misschien is het juist wel een goed idee om eens een cadeau te geven wanneer jouw zakelijke relatie het niet verwacht. Dit maakt de verrassing alleen maar groter en het gebaar significanter.

Wat maakt een cadeau een geschikt relatiegeschenk?

Niet alle cadeaus zijn even geschikt om gebruikt te worden als relatiegeschenk. Het is natuurlijk iets anders dan een cadeau geven aan geliefde of familie. Dat gezegd hebbende moet het geschenk wel bij uw bedrijf passen. Als u als bedrijf een vrij informele sfeer heeft, ook met uw relaties, dan zou een wat informeler cadeau ook beter en oprechter over komen. Dat is dan eenmaal hoe uw bedrijf het normaal ook doet. Een relatiegeschenk moet herkenbaar zijn aan uw eigen bedrijf.

Daarnaast is het belangrijk dat het persoonlijk is. Als u meerdere relaties heeft en deze krijgen allemaal precies hetzelfde cadeau dan gaat dat ten koste van de goede boodschap. Een persoonlijke kaart of bedankje kan hierin een groot verschil maken.

Voorbeeld van een uitstekend relatiegeschenk

Een voorbeeld van een zeer gewaardeerd relatiegeschenk is een bedrukte kalender. Door een kalender te drukken met uw eigen logo en persoonlijke cover kunt u het zo informeel of juist formeel maken als u zelf wilt. Kalenders drukken is ook een zeer veilige optie aangezien er geen enkel bedrijf is waar het niet bij past. Het is een algemeen geaccepteerd cadeau maar dan met een persoonlijke touch van uw eigen bedrijf. Dit zou u bijvoorbeeld kunnen opvullen met een foto van uw eigen team of nog beter, een foto van uw beide teams samen. Dit zorgt meteen voor herkenning en maakt het geschenk in zijn geheel een stuk persoonlijker.

 

Coen Bouhuijs