Tips voor het inrichten van een efficiënt magazijn

Tips voor het inrichten van een efficiënt magazijn

Zware pakketten tillen, rijden met heftrucks, pallets stapelen of afstapelen bij het inrichten van een magazijn komt veel kijken. Dit moet zo efficiënt mogelijk gedaan worden. Een goede magazijn inrichting bespaart je een heleboel tijd, kosten en ruimte. Daarom geven we je graag een paar tips voor het inrichten van je magazijn en waar je aan moet denken.

Kies de juiste stellingen

Er bestaan een hoop verschillende stellingen. Van palletstellingen tot draagarmstellingen of doorrolstellingen. Een magazijnstelling moet passen bij het soort product wat je erop gaat leggen. Denk ook na welke soort opstelling het handigst werkt voor orderpickers. Is het product makkelijk laag voor laag af te stapelen van pallets? Of moet het product verticaal bewaard worden? Let hierbij op hoe het product geleverd wordt. Een andere tip bij het kiezen van stellingen is om te kijken naar gebruikte magazijnstellingen. Deze zijn vaak nog van goede kwaliteit en bij de juiste aanbieder wordt kwaliteit en veiligheid gegarandeerd. Zo kun je zelfs op de inrichting zelf wat kosten besparen.

Zorg voor belijning

Of je dit nu met tape of met verf doet, zorg dat er een duidelijke belijning is tussen waar heftrucks rijden en waar voetgangers lopen. In magazijnen waar wordt gewerkt met pallets wordt ook gereden met heftrucs. Om ongelukken te voorkomen moet je zorgen dat voetgangers en voertuigen duidelijk gescheiden blijven. Daar hoort een duidelijk afgebakend gebied voor pallets bij zodat deze moet op het voetpad komen te staan.

Kies een logische indeling van producten

Voor het efficiënt inrichten van je magazijn heb je ook inzicht nodig in de populariteit van je producten. Het is natuurlijk niet handig om de populairste producten achteraan of helemaal boven op een stelling te plaatsen. Zorg dat populaire producten het meest toegankelijk zijn. Denk bij de gehele inrichting hoe je het voor de orderpickers zo makkelijk mogelijk kunt maken. Hoe makkelijker het werk voor de orderpicker is, hoe efficiënter er gewerkt kan worden.

Coen Bouhuijs