Wat is een EPS bestand?

In deze blog leggen we uit wat een EPS bestand is en hoe je een EPS bestand kan maken.

Een bestand met de bestandsextensie EPS is een Encapsulated PostScript-bestand. Ze worden meestal gebruikt door tekentoepassingen om te beschrijven hoe afbeeldingen, tekeningen of lay-outs moeten worden gemaakt. Ze kunnen zowel tekst als afbeeldingen bevatten om te beschrijven hoe de vectorafbeelding wordt getekend, maar ze bevatten meestal ook een “ingekapselde” bitmapvoorbeeldafbeelding.

EPS is waar vroege versies van het AI-formaat op waren gebaseerd. Encapsulated PostScript-bestanden kunnen ook de bestandsextensie .EPSF of .EPSI gebruiken.

EPS bestand openen

Open of bewerk EPS-bestanden met op vectoren gebaseerde beeldbewerkingstoepassingen. Andere programma’s rasteren het bestand hoogstwaarschijnlijk of maken het plat bij het openen, waardoor eventuele vectorinformatie niet kan worden bewerkt. Zoals alle afbeeldingen kunnen EPS-bestanden echter altijd worden bijgesneden, geroteerd en vergroot/verkleind. Je kan een EPS bestand openen met de volgende programma’s:

  • Adobe Illustrator
  • Adobe Reader
  • Adobe Photoshop
  • GIMP
  • CorelDraw

Bestanden omzetten naar EPS bestand

Een gemakkelijke manier om het te converteren is door Zamzar te gebruiken. Het is een gratis bestandsconverter die in uw browser wordt uitgevoerd om EPS naar JPG, PNG, PDF, SVG en verschillende andere formaten te converteren. FileZigZag is vergelijkbaar en kan het opslaan in documentbestandstypen zoals PPT, HTML, ODG, enz.

EPS Viewer converteert EPS naar JPG, BMP, PNG, GIF en TIFF. Adobe Photoshop en Illustrator kunnen een geopend EPS-bestand converteren via hun menu Bestand > Opslaan als. Photopea is een goede optie als je het EPS-bestand wilt wijzigen in een PSD-bestand of een aantal andere formaten, zoals ICO, TIFF, PPM, RAW of DXF

Bestand omzetten naar EPS vector bestand

Het is goed om te weten dat een EPS bestand via een online converter geen vector bestand is. De data binnen het bestand bestaat nog steeds uit pixels. Wilt u een EPS vector bestand, dan moet u het zelf omzetten in Adobe Illustrator of een service gebruiken zoals logovectorservice.nl

Coen Bouhuijs